sâmbătă, 25 noiembrie 2023

Prezentare scrisori Barbu Știrbey, Gaudeamus, 25 noiembrie

Editura Corint ne-a invitat la cea de-a 30-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus, desfășurat în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo.

Sâmbătă, 25 noiembrie, ora 17:00 a avut loc lansarea de carte „I love you, my Marie. Scrisorile lui Barbu Știrbey către Regina Maria”. Au participat: Cătălin Strat - editor, Tudor Vișan-Miu – istoric, Oana Marinache - cercetător, Ileana Kripp – descendentă a familiei Știrbey-Bibescu. Lectură: Orlando Petriceanu. Moderator: Simona Preda, brand manager al Editurii Corint.


 

 


Reprogramări tururi decembrie

Din motive meteorologice, reprogramăm tururile propuse la sfârșit de noiembrie:

Sâmbătă, 9 decembrie, ora  12 Prezentare online: Pe urmele Marthei Bibescu prin București (50 de ani de la moartea ei)

Participarea se face în baza unei donații către Asociația Istoria Artei.
 

 

duminică, 12 noiembrie 2023

ArhiTur Batiștei 1/2023

 


Luna noiembrie ne prilejuiește o nouă apariție editorială, o recuperare a istoriei unei zone istorice deosebit de valoroase din centrul orașului. Zona este caracterizată de exemple excepționale de arhitectură rezidențială de sfârșit de secol al XIX-lea precum și de imobile moderniste. 

Ansamblul de arhitectură B-II-a-B-18093 se întinde din strada Colței, de la fosta Biserica Enei până în strada Teilor, azi Vasile Lascăr. Numele străzii și al bisericii are două posibile surse specifice: locuri bătătorite de care și de vite sau băltoace provocate de Bucureștioara, care pornea din zona Icoanei. 

Numărul 1/2023 ArhiTur recuperează atât un fond pierdut, al marilor proprietăți boierești de la începutul secolului al XIX-lea precum și istoria unor proprietăți dispărute în secolul al XX-lea cu prilejul unor exproprieri publice sau al înlocuirii lor.

Acest număr este publicat cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației “Istoria Artei”, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.

Date tehnice:

Cercetare și autor texte: istoric de artă dr. Oana Marinache

Design grafic: arh. Ioana Gabriela Simion

Tipărit la: Delta Print Line SRL 

Format: 21 cu 21 cm

Pagini: 36 color

Îi mulțumim doamnei Christine Leșcu pentru articolul despre evoluția străzii Batiștei:

https://www.rri.ro/ro_ro/strada_batistei_din_bucuresti-2692945

https://www.rri.ro/fr_fr/la_rue_batistei_a_bucarest-2693438?fbclid=IwAR2EPl9Gex0qYrtntyBAm144XL5RrTbPOCB2W8iCRfofoEDhn8Iq0SX6uAE

miercuri, 1 noiembrie 2023

Familia Bibescu - Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris

Apariția volumului Oanei Marinache „Familia Bibescu - Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” prilejuiește o trecere în revistă a proprietăților familiei boierești și domnești din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societății românești. Accentul se pune astfel pe domnia prințului Gheorghe Bibescu și proiectele sale atât în plan public cât și în cel privat. Alegerea temei de doctorat a fost favorizată și de existența unor fonduri bogate de arhivă, în țară și străinătate, acte și fotografii nepublicate până acum sau cel puțin neintegrate prin informatia adusă domeniului Istoriei Artei.


Cuprins

Prefață dr. Ioana Beldiman

Argument

Genealogii

Craiova

Anexe documentare

Brâncovenii

Anexe documentare

Bibescu Vodă

Galeria domnească

Anexe documentare

Iancu Bibescu

Paris

Anexe documentare

Proprietăți

Album color

Bibliografie

Surse și index

Parteneri: Arhivele Naționale ale României

Pagini: 304

ISBN 978-606-8839-37-0

Publicația în format pdf poate fi comandată la edituraistoriaartei@gmail.com