joi, 16 decembrie 2021

Vizite Banca Nationala a Romaniei



Prin bunavointa personalului Bancii Nationale a Romaniei, in perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022 am beneficiat de mai multe vizite ghidate in expozitii permanente si temporare deschise recent.

Istoria Circulației Monetare în România
tezAur

100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I (1921-2017)
Ecaterina Teodoroiu - Eroina Primului Război Mondial
 




vineri, 26 noiembrie 2021

Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților

Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților 

Asociația Istoria Artei continuă prin proiectele ei de cercetare să contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei arhitecturii românești, punând în valoare documente fotografiate sau scanate în arhivele publice și private.

 

Design: Editura Intaglio

Inițiat în ianuarie 2021, cu o fază pilot de 2 săptămâni, proiectul continuă în perioada noiembrie 2021 – noiembrie 2022 să prezinte istoriei Corpului Arhitecților. Acesta a fost un organism profesional din perioada interbelică, de la a cărui începuturi legislative se împlinesc 100 de ani (1921-2021) și 90 de ani de la înființare (1932-2022). În cadrul proiectului cultural „Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” am fotografiat deja 100  dosare noi, descoperind documente importante legate de starea lor civilă (certificate de naștere, căsătorie, obținerea cetățeniei), fotografii personale, diplome sau adeverințe de studii, recomandări profesionale sau din partea comanditarilor, liste cu lucrările lor, documente fiscale, adrese. Ele vor fi completate de documente din biblioteca arhitectului Mădălin Ghigeanu, precum și din alte colecții private.

În perioada următoare vom prelucra, încărca și prezenta zilnic dosarele personale, vom redacta articole, vom face fotografii pe teren cu lucrări de referință, iar toate acestea vor fi disponibile pe https://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/, http://arhivadearhitectura.blogspot.com și https://adevarul.ro/blogs/oana.marinache

Pentru o mai bună cunoaștere a activității arhitecților interbelici ne propunem o serie de conferințe științifice lunare, în mediul online, precum și organizarea de tururi ghidate și vizite ale unor imobile. Primele evenimente la care vă invităm să participați sunt:

Conferințe științifice online

Luni, 29 noiembrie 2021, ora 18:30

130 de ani de la nașterea arh. Georges Cristinel

istoric de artă dr. Oana Marinache

Invitați speciali: istoric dr. Mircea Pașca și Gellu Brich

 

Miercuri, 8 decembrie 2021, ora 18:30

Lucrări noi din creația bucureșteană a arh. Marcel și Iuliu Iancu

istoric de artă dr. Oana Marinache


Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Național Peleș, Casa de cultură Friedrich Schiller, Universitatea Tehnică de Construcții - Facultatea de Inginerie în Limbi Străine

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură


 

joi, 25 noiembrie 2021

Familia Macca: istorie, proprietăți, comenzi artistice, 25 noiembrie, ora 18:30

Conferința din 25 noiembrie este cea de-a treia din seria prezentărilor activității arhitectului elvețian John Elisée Berthet, de la a cărui naștere sărbătorim 170 de ani în 2021. Cercetătoarea Oana Marinache își propune să valorifice fondul familiei Macca, evocând personalitățile, refăcând istoricul proprietăților acestora, relația documentată cu arhitecții, antreprenorii, furnizorii și decoratorii.


                                                                 Design: Raluca Hoisan

Investigația de arhivă a pornit inițial din dorința de a realiza istoricul proprietății din fosta stradă Cosma, dar bogăția documentelor identificate în fondul Casa Școalelor al Arhivelor Naționale ale României depășește toate așteptările.

Elena Bălăceanu (m. 1912) a fost căsătorită mai întâi cu Constantin Caribolu, apoi cu colonelul Petre Macca (1843-1905), erou al Războiului de Independență. Au locuit în București în str. Carol nr. 3 și au deținut moșiile Miroși, Cocorăștii Caplii. În primăvara lui 1891 Elena Macca cumpără proprietatea din strada Cosma nr. 17 de la ofițerul Nicolae Rallet, casa veche având doar 5 încăperi și dependințe. Va extinde terenul și va demara noul proiect al unei reședințe spectaculoase.

Casa Macca este probabil cea mai cunoscută lucrare bucureșteană din creația arhitectului elvețian Berthet, ridicată în 1891 de antreprenorul italian Josef Piantini.  Pornind de la documente de familie, contracte, facturi și chitanțe, putem să aflăm și numele decoratorilor și să reconstituim aportul lor la realizarea componentelor artistice, repartizarea interioară a spațiilor, mobilierul comandat. În 1898 au fost realizate dependințele (grajduri, șopron) iar în 1911-1912 arh. Ion D. Berindey a coordonat lucrări de reparații, vopsitorie și curățătorie, a adăugat un geamlâc de fier la terasa de la etaj și a introdus un ascensor electric (Ateliere I. Haug).

Prin testamentul din 1896, Elena Macca a donat proprietatea din str. Cosma/azi Henri Coandă, cărți, icoane, tablouri și arme, precum și o sumă de bani Casei Școalelor din cadrul Ministerului Cultelor și Intrucțiunii Publice. Întreaga ei avere era estimată la 3 milioane de lei, din care casa din București fusese evaluată la 300000 lei iar obiectele și efectele la alte 400000 lei. Probabil cu această ocazie a fost preluată și arhiva de familie, care cuprinde acte ale familiilor Drugănescu, Căplescu, Caribolu, Macca, Rallet, Stamatin, Mavrodin, Chirculescu, dar și o colecție prețioasă de contracte, chitanțe, danii, testamente, polițe de asigurare, informații despre procese, ctitorii, opere de mecenat despre care vom aminti.

Pentru inscrieri: asociatiaistoriaartei@gmail.com pentru acces online 18:20 - 18:30

duminică, 14 noiembrie 2021

Cimitirul Bellu Evanghelic: personalităţi, artă şi arhitectură funerară, 17 noiembrie, ora 18:30

Miercuri, 17 noiembrie, ora 18:30

Conferinta online

Cimitirul Bellu Evanghelic: personalităţi, artă şi arhitectură funerară

Prezentarea durează aproximativ 2 ore şi se desfăşoară pe Google Meet.




joi, 28 octombrie 2021

J.E. Berthet, un arhitect elvețian la București, 28 octombrie


Conferință online

John Elisée Berthet, un arhitect elvețian la București
Joi, 28 octombrie, ora 18:30
istoric de artă dr. Oana Marinache


Design: Raluca Hoisan

Figura arhitectului elvețian John Elisée Berthet (1851-?) rămâne și astăzi învăluită în mister, nefiindu-ne cunoscut nici anul și locul încetării sale din viață. Totuși din 2013 (anul când i-am descoperit numele în legătură cu Casa Macca) și până în 2021 (anul în care sărbătorim 170 de ani de la nașterea sa) cercetarea arhivelor publice s-a dovedit extrem de fructoasă, documentele și planșele sale păstrându-se în cele mai multe cazuri.

Chiar și în lipsa elementelor personale din biografia sa, este incredibil cum putem reconstitui cronologia unor lucrări importante și înțelege patronajul acordat de unele dintre cele mai mari familii boierești, de industriași în plină ascensiune și membrii comunității franceze la București.

Cum activitatea sa bucureșteană se desfășoară de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, am considerat că se suprapune "La Belle Époque", mărturie stând încă câteva dintre reședințele elegante ale elitelor de altădată.

Dacă până acum grupul arhitecților elvețieni activi în țara noastră era extrem de redus, fiind deschis de Johann Schlatter și îi includea pe Louis Pierre Blanc (căruia i-am și dedicat în 2014 prima monografie la Editura Istoria Artei) și Henri Susskind, prin John Elisée Berthet putem să mai adăugăm o pagină consistentă la influența occidentală în direcția modernizării spațiului urban.


vineri, 1 octombrie 2021

Evenimente octombrie

Propuneri pentru luna octombrie


Excursii
Sâmbătă, 9 octombrie, ora 7
Argeș: Curtea de Argeș - Arefu – Brădet – Nucșoara
 
Sâmbătă, 16 octombrie, ora 8
Sărata Monteoru – Buzău – Râmnicu Sărat 



Sâmbătă, 23 octombrie, ora 10
Sinaia: vizite expoziții și tur ghidat Arhitectura interbelică la Cumpătu 





Conferinta online
Sâmbătă, 30 octombrie, ora 12
Femei celebre: prințese, scriitoare, artiste la Bellu 

Vernisaj
Joi, 30 septembrie, ora 13:00, Iași
Joi, 21 octombrie, la ora 13:00, Palatul Pelișor, Sinaia
Expoziția de 40 panouri și prezentarea catalogului tipărit ”Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu”
Participare gratuită la eveniment, nu se asigură însă transport cu trenul.



Pentru detalii excursii și înscrieri: tururighidate@gmail.com

vineri, 24 septembrie 2021

Itinerarea expozitiei Smarandescu la Iasi si Sinaia

Asociația Istoria Artei are plăcerea să anunțe ultimele activități din cadrul proiectului cultural "Paul Smărăndescu 75": itinerarea expoziției la Iași și Sinaia. După ce desenele și schițele digitizate au fost prezentate în iunie-august la București în Librăria Seneca Anticafe și în Centrul de cultură Friedrich Schiller, expoziția ajunge în luna octombrie la Iași și la Sinaia.


Design: Cristian Oprea

Muzeul Municipal "Regina Maria" Iași, sub patronajul Primăriei Municipiului Iași, împreună cu importanți parteneri culturali, organizează între 30 septembrie – 3 octombrie cel de-al XXIII-lea Simpozion internațional "Monumentul - tradiție și viitor". Simpozionul ”Monumentul – Tradiţie şi Viitor” a devenit o manifestare cu un real impact asupra societăţii civile, a mediului academic și antreprenorial, la nivel local, naţional şi internaţional. Este o ocazie importantă de a reuni istorici, muzeografi, restauratori, arhitecți și ingineri și de a prezenta cele mai recente studii, cărți de specialitate, expoziții, proiecte de valorificare  a patrimoniului construit. Deschiderea expoziției ”Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75” are loc joi, 30 septembrie, la ora 12:40, în prezența istoricului de artă și curator Oana Marinache.


Design: Cristian Oprea


În data de 21 octombrie, la ora 13:00, vom vernisa la Palatul Pelișor expoziția de 40 panouri și vom prezenta catalogul tipărit, de 144 de pagini. După București, Sinaia a ocupat un loc aparte în viața și creația lui Paul Smărăndescu; aici a creat o vilă dublă pentru familia sa, a proiectat și alte reședințe private precum și Biserica Sf. Ilie, fiind și autorul proiectului de sistematizare al orașului din 1930.

Adresăm mulțumiri gazdelor, colaboratorilor și partenerilor noștri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Pelișor.

Participarea la evenimente este gratuită, în cadrul proiectului susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

miercuri, 1 septembrie 2021

Pe urmele familiei Braikoff: din Olanda via Rusia spre România, 16 septembrie

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu Asociaţia Istoria Artei vă invită în data de 16 septembrie 2021, ora 18.30, la conferința „Pe urmele familiei Braikoff: din Olanda via Rusia spre România”, susținută de dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei, cu participarea specială a Cristinei Braikoff Zaman, descendenta familiei.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Participarea la eveniment: cu o rezervare prealabilă (e-mail: info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88). Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.


Design: Raluca Hoisan


duminică, 29 august 2021

Prezentarea catalogului "Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75"

 

Lucrarea editată de cercetător și istoric de artă dr. Oana Marinache reprezintă rezultatul investigării unor arhive publice și private, punând în valoare documente personale, corespondență, fotografii, planuri și schițe care au aparținut arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945).

După mai bine de 10 ani de cercetări ale arhivelor de arhitecți, considerăm că documentația disponibilă în cazul lui Smărăndescu reprezintă una dintre cele mai bine păstrate și complete, chiar dacă este răspândită astăzi între mai mulți administratori și colecționari. Ea poate contribui oricând la realizarea unor studii istorice ale unor monumente istorice, a unei analize a unor programe de arhitectură sau chiar a unor prezentări stilistice ale arhitecturii ante- și interbelice.

 


 Design: Cristian Oprea

 

Ideea acestui catalog a apărut în ianuarie 2020 în urma digitizării unor colecții private inedite: cea a inginerului Dorin Mihalache și a arhitectului Mădălin Ghigeanu. Colecția Mihalache este formată dintr-un album cu planșe fotografice din timpul Expoziției Universale din 1900, colaje strânse de Smărăndescu din presă, cărți poștale, dar și din 3 mape cu desene de-ale sale. Aceste mape acoperă și perioada pregătirii sale pentru a intra la facultate, apoi perioada petrecută la Paris, prezentând schițe, proiecte de-ale sale sau primite cu dedicație de la colegii săi români și străini, dar și fotografii sau decupaje din revistele de specialitate, cu clădiri pariziene. În cazul desenelor, cea mai bine reprezentată perioadă o constituie anii războiului (1916-1918), petrecuți în Moldova, când vine în contact cu arhitectura vernaculară și pregătește o serie de schițe de biserici și case particulare. Colecția conține și câteva schițe pentru comenzi particulare dinainte și după Primul Război, cele mai multe rămase însă în faza de proiect. Alte două programe de arhitectură sunt bine ilustrate în mapele sale: pe de o parte, cel al pieselor de mobilier inspirate și reinterpretate după cel popular și, pe de altă parte, cel al monumentelor de arhitectură funerară, inclusiv cel al familiei sale, de la Bellu (1927). În completarea acestora, am prezentat și o serie de fotografii de epocă cu lucrările bucureștene ale lui Smărăndescu, din biblioteca arhitectului Mădălin Ghigeanu.

 

Catalogul prezintă o selecție din colecțiile publice ale Bibliotecii Naționale ale României, Muzeului Național de Artă, Uniunii Arhitecților din România, Arhivelor Naționale ale României, Arhivei Primăriei București și Galați. Adresăm mulțumiri acestor instituții pentru colaborarea în vederea scanării sau fotografierii documentelor.

 

Publicația a fost realizată în format A4, integral color, 144 pagini în cadrul proiectului cultural "Paul Smărăndescu 75" susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură. Conceptul grafic îi aparține fotografului Cristian Oprea, parte din ilustrație fiind realizată în arhive de Oana Marinache, Rodica Stan și Daniela Langusi. Arborele genealogic a fost conceput de istoric Mihai-Alin Pavel.

 

Catalogul a fost distribuit gratuit instituțiilor partenere, facultăților de profil, bibliotecilor și muzeelor din București, Iași și Sinaia, precum și participanților la evenimentele Asociației Istoria Artei.

 

Asociația și Editura Istoria Artei a înscris acest proiect editorial la Bienala de Arhitectură, secția publicații de arhitectură din 2021.

joi, 12 august 2021

140 de ani de la nașterea arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945)

Despre arhitect

Acum 140 de ani, într-o zi de 26 iunie 1881, în preajma sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, se năștea Paul Smărăndescu, în familia Agniței și a lui Anghel, descendenții unor familii de negustori. Copilăria tânărului Paul s-a desfășurat în zona străzii Mântuleasa și apoi a urmat cursurile Liceului Matei Basarab din apropiere. Cu toate că intră primul la Școala de Arhitectură din București, părăsește țara în 1902 pentru a se pregăti și urma cursurile de arhitectură la Școala de Arte Frumoase din Paris (diplomat în 1906). 

Paul Smărăndescu a avut o activitate profesională excepțională, atât în cadrul Ministerelor Cultelor și Instrucțiunii Publice și de Interne cât și în atelierul propriu; de asemenea, a fost profesor, șef de atelier și decan al Facultății de arhitectură din București, făcând parte din comisii, societăți și asociații profesionale. 

Arhiva sa este împărțită în prezent între mai multe instituții publice și colecții private, păstrându-se însă o varietate de documente, de la planșe, schițe, contracte, corespondență, fotografii, expertize până la publicații de specialitate aflate în biblioteca sa.

În ultimii ani, Asociația Istoria Artei a cercetat și valorificat în mod excepțional această arhivă a arhitectului Smărăndescu, publicând: “Arhitectura neoromânească în slujba Marii Uniri”, ArhiTur “Paul Smărăndescu 75” (nr. 1/2020), ArhiTur “Artă și arhitectură funerară la Cimitirul Bellu” (nr. 2/2020) precum și “Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75” (2020). 

Toate acestea vor fi prezentate publicului în cadrul evenimentului organizat la Casa de cultură “Friedrich Schiller” în 12 august 2021, începând cu ora 18:30.

Despre proiect

În 12 ianuarie 2020 am comemorat 75 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitate marcantă a primei jumătăți a secolului al XX-lea. De atunci am inițiat prin intermediul Asociației Istoria Artei și cu sprijinul Ministerului Culturii (Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2020) și al Ordinului Arhitecților din România (Timbrul Arhitecturii) o serie de tururi ghidate, ateliere de istorie urbană și conferințe științifice, o expoziție de desene și colaje, toate menite a-i cinsti memoria și a-i readuce activitatea în atenția publicului. Documentele de arhivă, cu autorizațiile de construcție ale lucrărilor sale, pot fi consultate și pe http://paulsmarandescu.blogspot.com. O serie de imagini de epocă și actuale a fost prezentată și pe pagina dedicată lui https://www.facebook.com/Arhitect-Paul-Smărăndescu-102708734604276.



Design: Raluca Hoisan Pilbáth 


Despre conferențiar

Oana Mihaela Marinache este istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei. A debutat la Editura ACS în 2012 cu monografia „Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din București”, urmată în 2013-2014 de cele două volume „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” și  „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Premiul G.Oprescu al Academiei Române și Premiul Gala Bun de Tipar). 

Din 2013 coordonează colecțiile tipărite și digitale ale Editurii Istoria Artei: Trasee urbane București, Arhitecți de neuitat, Arhiva de arhitectură, Familii istorice, Carte de nu-mă-uita, ArhiTur. Manager de proiecte culturale, organizează adesea tururi ghidate de arhitectură bucureșteană și excursii în Sinaia, Constanța, Mamaia, Buftea, Mogoșoaia, Potlogi, Florica, Manasia, Câmpina, Ploiești, Buzău.


Design: Raluca Hoisan Pilbáth 


miercuri, 14 iulie 2021

Excursie, 4 septembrie



Va invitam la o excursie istorico-arhitecturala la

Sarata Monteoru: povestea statiunii lui Grigore Constantinescu, a familiei si cladirilor, vizita conac si capela

Buzau: Palatul Comunal, Tribunalul, mormantul Petre Stanescu, vila Albatros a fam. Marghiloman

Râmnicu Sărat: casele arh. Petre si Iorgu Antonescu, casa Octav Moșescu, Palatul Administrativ, Palatul Fiscal

Detalii organizatorice: tururighidate@gmail.com

Locuri disponibile: 29 

Cost de persoana: 150 lei


Foto: Oana Marinache, iulie 2021


vineri, 2 iulie 2021

Zona Grădinii Icoanei: toponimie, amenajări, locuire


Zona Grădinii Icoanei: toponimie, amenajări, locuire

Conferința istoric de artă dr. Oana Marinache

Duminică, 4 iulie, ora 18:00, Rezidența BRD

Degete Verzi #2


Una dintre cele mai vechi grădini publice bucureștene suscită și astăzi mult interes din partea locuitorilor orașului. Credem că ar fi utilă o incursiune în istoria zonei, analizându-i evoluția din prima jumătate a secolului al XIX-lea până în prezent. Călătoria în timp ne poartă pe ulițele învecinate, care fac trimitere la îndeletniciri pe bază de apă sau la vegetație iubitoare de apă. (Rotari, Scaune, Sălcii, Teilor)

Zona ocupată de actuala grădină se numea maidan (în limba turca termenul desemna un teren liber), în planul oraşului de la 1852 fiind desemnată ca ”maidanul stăpânirii”, adică aparţinând comunei. În zonă se aflau lacul Icoanei din care izvora Bucureştioara şi o dumbravă împădurită, nucleul de astăzi al Grădinii Icoanei. Lucrările de asanare a bălţii au început în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Amenajările se fac treptat, o iniţiativă importantă fiind a lui Şoimescu, directorul Cancelariei Senatului, care propunea ”nu i vorbă de vre uă grădinu de lucsu sau parcu englesu, ci de uă simplă plantaţie divisă în linii drepte, de salcâmi şi tei, asternânduse terenul cu erbă şi nisipu” (Fond P.M.B.Tehnic, dosar 7/1872).

După repetate petiţii ale locuitorilor suburbiei, printre care şi George Ioanid, pentru a pune capăt epidemiilor de friguri şi anghină difterică, se iau măsuri. Pentru a se împrospăta aerul infectat, soluţia este de a planta o grădină publică. Aceasta fost amenajată între 1870-1873. În 1872 planul este semnat de arh. capitalei Carol Kuchnovsky şi antreprenorul Anton Wartelly, iar în 1873 grădina este amenajată de horticultorul Louis Leyvraz. Apoi se contractează cu P. Kelhauer pentru realizarea canalizării zonei în termen de 22 luni. Planul şi devizul lucrărilor sunt semnate de ing. Grigore Cerkez, arhitect al capitalei în acea perioadă.În ciuda problemelor sanitare și a umidității solului (pânză freatică la suprafață), zona devine atractivă pentru locuire, cele mai multe case datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea.











miercuri, 30 iunie 2021

O vacanță la mare petrecută altfel - haideți la Eforie Colorat!



O vacanță la mare petrecută altfel - haideți la Eforie Colorat!

Planurile pentru vara aceasta trebuie să includă și o vizită la Grădina de vară Cinemascop, din Eforie Sud!

De ce? Pentru că evenimentele culturale nu trebuie fie limitate la a se desfășura în orașele mari, iar vizionarea unui film, spre exemplu, în serile de vară petrecute la mare, este întotdeauna o activitate binevenită. De aceea proiectul Eforie Colorat oferă alternative de petrecere a timpului liber la mare, în grădina de vară din Eforie Sud, zilnic, până pe 12 septembrie 2021.


Pe strada Tudor Vladimirescu din Eforie Sud vă întâmpină grădina de vară construită în anii 1960, închisă în 2004 și redeschisă publicului în 2018. Din stradă puteți observa două picturi murale, iar odată ce intrați pe poarta grădinii aveți de ales din numeroase activități. Săptămânal, programul aduce proiecții de film,
expoziții de fotografie și de artă, concerte, teatru, o bibliotecă pop-up, un colț VR, face painting, un food truck cu mâncare delicioasă și multă voie bună. Pentru a fi la curent cu activitatea desfășurată, puteți urmări paginile de Facebook și Instagram ale Eforie Colorat.

În perioada următoare, organizatorii au pregătit două expoziții ce prezintă femei remarcabile care au schimbat lumea în care trăim, dar care nu sunt, poate, atât de cunoscute pe cât ar merita. Institutul Polonez a adus la Eforie Colorat expoziția „Poloneze și românce care au schimbat lumea”, iar Centrul Ceh București va prezenta expoziția „Eroinele”, disponibilă până pe 11 iulie. La categoria expoziții intră și cea din white cube-ul amplasat în incinta grădinii, E T A J on wheels, ce va prezenta mai mulți artiști contemporani români, de-a lungul verii. Până pe 18 iulie veți putea vizita expoziția „Bună ziua, cred ca nu m-ați înțeles”, a artistei Raluca Ilaria Demetrescu.

Pe lângă cele menționate, în grădină vă mai așteaptă o bibliotecă oferită de EDUCAB și EDUCAB România, ce este, în acest context, singura bibliotecă disponibilă în orașul Eforie. Nu trebuie ratat colțul dedicat experiențelor în realitatea virtuală, powered by Loop Virtual Reality Solutions.

În plus, ziua de 3 iulie este una specială, deoarece atunci va avea loc gala oficială de deschidere a proiectului Eforie Colorat. Veți putea participa la un concert de muzică electronică susținut de Bubblegun, viziona filmul românesc „Filantropica”, iar colțul VR vine cu o transpunere a magiei teatrului în tehnologie VR360, oferind publicului oportunitatea de a viziona, cu ajutorul ochelarilor VR, primele episoade din spectacolele „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (r. Eugen Gyemant) și „Jocuri în curtea din spate” (r. Diana Mititelu).

Grădina de vară este deschisă zilnic, începând cu orele 18:00, iar proiecțiile de film sunt atât cu intrare liberă, cât și cu bilet, ce poate fi achiziționat de pe platforma Eventbook. Sponsorul principal, Kaufland România, face ca spațiul să fie plin de culoare, în ton cu numele proiectului. Evenimentul se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19.

Spot video

Organizator: Asociația Forumul Artelor Vizuale

Co-organizatori: Centrul Ceh, RADEF Romania Film, Primăria Eforie

Sponsor principal: Kaufland România

Partener media principal: Radio Guerrilla

Sponsori: Music Gear, Diesel Mecanica, Benq, Savana, Pattern Media, Loop Virtual Reality Solutions, Magic 5, Viva Ads.

Parteneri: EUNIC România, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Ambasada Olandei, British Council România, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez, Institutul Yunus Emre Constanta, Biblioteca Județeană Constanța, TIFF, Animest, Short Film Breaks, Educab, Caravana filmului românesc, Asociația Cinecultura, F-sides Cineclub, Frame Film, Asociația Istoria Artei, Aici A Stat, Asociația D3M, E T A J Artist Run Space, E T A J on wheels, Salt Sonic, Virginia’s Dolls, Casa cu smochin, Partipipal Events.

Parteneri Media: AGERPRES, Revista Zeppelin, Igloo media, Samizdat Revista, Etaj TV, Etaj Magazine, Revista ARTA, Eforie Online.

vineri, 25 iunie 2021

140 de ani de la nașterea arh. Paul Smărăndescu

 

Eveniment privat, organizat cu sprijinul proprietarilor, cărora le adresăm mulțumirile noastre

miercuri, 23 iunie 2021

Propunere tururi august

Duminică, 1 august, ora 18:00

De la Blvd. Colțea la Blvd. Magheru

(tur în reluare)


Sâmbătă, 7 august, ora 18:00

Zona Dorobanți: parcelări, arhitecți, investitori

(tur in premiera)


Vineri, 13 august, ora 18:30

Case și palate pe str. Ctin. Budișteanu

Sâmbătă, 14 august, ora 18:00

Plimbare pe str. Washington și Haga

(tur în premieră)

Vineri, 20 august, ora 18:30

Reședințele familiei Bibescu

Sâmbătă, 21 august, ora 18:00

Plimbare în zona Gr. Cobălcescu

(tur în premieră)

Sâmbătă, 28 august, ora 18:00

Plimbare pe str. Pitar Moș și în Piața Alex. Lahovary

Rezervarea locului se face pe tururighidate@gmail.com

Toate persoanele care participă la minim 4 evenimente vor primi cadou un album tipărit "Paul Smărăndescu 75".

marți, 15 iunie 2021

Expozitie desene arh. Paul Smarandescu


Comunicat de presă

Asociația Istoria Artei are plăcerea să anunțe deschiderea expoziției de desene și colaje ale arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945), reproduse în premieră din colecția inginerului Dorin Mihalache. Perioada de vizitare de la Librăria Seneca Anticafe, din str. arh. Ion Mincu nr. 1, este între 26 iunie-9 iulie 2021, de la 9:00 la 21:00.



Design: Cristian Oprea

Acum 140 de ani, într-o zi de 26 iunie 1881, în preajma sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, se năștea Paul Smărăndescu, în familia Agniței și a lui Anghel, descendenții unor familii de negustori. Copilăria tânărului Paul s-a desfășurat în zona străzii Mântuleasa și apoi a urmat cursurile Liceului Matei Basarab din apropiere. Cu toate că intră primul la Școala de Arhitectură din București, părăsește țara în 1902 pentru a se pregăti și urma cursurile de arhitectură la Școala de Arte Frumoase din Paris (diplomat în 1906). Paul Smărăndescu a avut o activitate excepțională, atât în cadrul Ministerelor Cultelor și Instrucțiunii Publice și de Interne cât și în atelierul propriu; de asemenea, a fost profesor, șef de atelier și decan al Facultății de arhitectură din București, făcând parte din comisii, societăți și asociații profesionale.

Colecție documentară inedită, pusă la dispoziția noastră cu generozitate de către inginerul Dorin Mihalache, este formată dintr-un album cu planșe fotografice din timpul Expoziției Universale din 1900, colaje strânse de Smărăndescu din presă, cărți poștale, dar și din 3 mape cu desene de-ale sale. Aceste mape acoperă și perioada pregătirii sale pentru a intra la facultate, apoi perioada petrecută la Paris, prezentând schițe, proiecte de-ale sale sau primite cu dedicație de la colegii săi români și străini, dar și fotografii sau decupaje din revistele de specialitate, cu clădiri pariziene. Documentația ne permite astfel să pătrundem în universul inspirațional al tânărului student la Școala de Arte Frumoase, Secția de Arhitectură, să înțelegem mai bine evenimentele culturale care i-au atras atenția, reperele arhitecturale, călătoriile pe care le-a întreprins.

În cazul desenelor, cea mai bine reprezentată perioadă o constituie anii războiului (1916-1918), petrecuți în Moldova, când vine în contact cu arhitectura vernaculară și pregătește o serie de schițe de biserici și case particulare. Colecția conține și câteva schițe pentru comenzi particulare dinainte și după Primul Război, cele mai multe rămase însă în faza de proiect. Alte două programe de arhitectură sunt bine ilustrate în mapele sale: pe de o parte, cel al pieselor de mobilier inspirate și reinterpretate după cel popular și, pe de altă parte, cel al monumentelor de arhitectură funerară, inclusiv cel al familiei sale, de la Bellu (1927). Printre desene, găsim și schița pe foiță de calc a copertei albumului său, "Lucrări de arhitectură 1907-1942, Institutul de Arte Grafice Mârvan, Tip. Universul, București, 1942".

În cadrul proiectului cultural "Paul Smărăndescu 75", inițiat în 2020, am digitizat 156 de planșe din această colecție privată, cea mai mare parte fiind reprodusă ulterior în catalog și expoziția pe care o deschidem publicului. Expoziția este îngrijită de Oana Marinache (cercetare) și Cristian Oprea (concept grafic). Participarea este gratuită, în cadrul proiectului cultural susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

În 12 ianuarie 2020 am comemorat 75 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitate marcantă a primei jumătăți a secolului al XX-lea. De atunci am inițiat prin intermediul Asociației Istoria Artei și cu sprijinul Ministerului Culturii (Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2020) și al Ordinului Arhitecților din România (Timbrul de Arhitectură) o serie de tururi ghidate, ateliere de istorie urbană și conferințe științifice, toate menite a-i cinsti memoria și a-i readuce activitatea în atenția publicului. Documentele de arhivă, cu autorizațiile de construcție ale lucrărilor sale, pot fi consultate și pe http://paulsmarandescu.blogspot.com

 





Foto: Alina Havreliuc















Foto: Cristian Oprea