sâmbătă, 7 octombrie 2017

De la Marele Răzbel la Marea Unire, 19 octombrie, ora 18:30

Joi, 19 octombrie 2017, la ora 18:30, Asociația Istoria Artei vă invită la un nou eveniment cultural organizat în parteneriat cu Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, în str. Batiștei nr. 15.


Design: Raluca Hoisan, Casa de cultura Fr. Schiller

Acesta încheie proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente” inițiat de Asociația Istoria Artei la începutul anului și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea I/2017 Patrimoniu cultural material.

http://marelerazbelmareaunire.blogspot.ro/

I. Ateliere de bune practici:

Monumente de for public comemorative bucureștene
istoric drd. Cezar Petre Buiumaci

România a participat la prima mare conflagraţie mondială în scopul realizării marelui desiderat: Unirea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei cu Ţara. Sacrificiul de pe câmpul de luptă se ridică la aproape 900.000 de vieţi. Pentru a cinsti jertfa acestor vieţi plătite de poporul român în Primul Război Mondial au fost ridicate în Bucureşti o serie de monumente de for, dintre care unele au intrat în teritoriul oraşului ca urmare a extinderii urbane, iar altele nu mai există astăzi.

Dumitru Mățăoanu și monumente comemorative din Argeș
istoric dr. Florentina Udrea

Recunoștința față de moartea eroică a zecilor de mii de soldați din județul Argeș, care s-au jertfit în Marele Război, s-a concretizat în ridicarea a numeroase monumente comemorativ-funerare după 1919, de cinstire a memoriei celor căzuți în lupte pentru realizarea României Mari.
La campania de ridicare a acestora și-au adus contribuția pe lângă comunitatea locală, primării, prefecturi, Societatea "Mormintele eroilor căzuți în război"(sub înalta ocrotire a Reginei Maria), Ministerul Apărării Naționale și Societatea artiștilor și sculptorilor români. Această ultimă instituție va avea un rol foarte important în ridicarea monumentelor, încă din 1919, când se atrăgea atenția ca monumentele să fie realizate de sculptori români, și în același timp se recomanda o listă ce cuprindea 25 de tineri sculptori români (mulți dintre ei participanți la Marele Război). Principiile enunțate de președintele Societății artiștilor și sculptorilor români au influențat deciziile a numeroase instituții ale vremii, printre care și prefectura de Muscel, care cerea primăriilor locuri corespunzătoare și comenzi sculptorilor consacrați pentru ridicarea monumentelor.
Printre aceștia se numără și sculptorul Dumitru Mățăoanu, originar din Mățău/Câmpulung Argeș, care în Primul Război Mondial a fost mobilizat pe lângă Marele Cartier General al Armatei, și trimis pe front unde realizează numeroase schițe și crochiuri militărești. Mățăoanu va fi unul dintre cei care răspund comenzilor și va executa sculptura monumentelor din: Bălilești, Budișteni, Câmpulung Muscel, Mățău, Rucăr, Valea Popii.
Comunicarea prezintă informații despre trei monumente comemorative (fiecare având o altă tipologie): Câmpulung Muscel, Mățău, Rucăr.


Design: Raluca Hoisan, Casa de cultura Fr. Schiller

II. Atelier de lectură publică:
Memorialistica de război
istoric de artă dr. Oana Marinache

O scurtă prezentare a memoralisticii de război publicată recent de principalele edituri de anvergură națională, precum și mărturiile consemnate în publicațiile Editurii Istoria Artei.

Evenimentul se va desfășura în limba română, iar accesul la eveniment este gratuit.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu