sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Întâlnire la Palat, expozitie la Carusel, 2 februarie, ora 19:00


ÎNTÂLNIRE LA PALAT – JURNALUL UNUI ATELIER DE ARHITECTURĂ LA 

CONACUL CHRISSOVELONI DIN GHIDIGENI

VINERI, 2 FEBRUARIE – 19:00 | GALERIA AIURART - CĂRTUREȘTI CARUSEL – LIPSCANI nr. 55

Expoziția „Întâlnire la Palat” rezumă în imagini activitatea ultimilor ani ai echipei ce organizează atelierul de arhitectură de la conacul Chrissoveloni din comuna Ghidigeni, GL și prezintă fotografii de epocă și actuale, planșe de arhitectură și scenarii de transformare, releveul 3D și 2D al clădirii, desene, schițe, amintiri.Prin Galeria Aiurart expoziția unește doi poli importanți ai patrimoniului Chrissoveloni –clădirea Cărturești Carusel și conacul de la Ghidigeni, monument istoric cu o poveste unică ce și-a deschis porțile în septembrie 2015 după mulți ani de liniște.

Fiind jurnalul unei incursiuni în necunoscut, aduce metafora căutării de indicii și povești de la conac printre piesele expoziției, invitând la un joc cu cerneală invizibilă și lumină ultraviolet.

Organizator: Întâlnire la Palat

Invitați: Jean Chrissoveloni, Oana Marinache, Mihaela Gudană

Parteneri: Imobiliara Chrissoveloni, Cărturești Carusel, Galeria Aiurart, Asociația Istoria Artei, Atelier ADHOC, DJC Galați, arh. Marian Lazăr, AbruptArhitectura, Consiliul Local Ghidigeni

Sponsori: Imobiliara Chrissoveloni, The Plot, arh. Marian Lazăr

Eveniment în cadrul Anului European al Patrimoniului

PATRIMONIUL NOSTRU: ACOLO UNDE TRECUTUL ÎNTÂLNEȘTE VIITORUL

Istoria Domeniului

Nikolaos Chrissoveloni cumpără în 1878 de la Dimitrie Mavrocordat un domeniu vast din Ghidigeni și astfel schimbă istoria acestui sat. În următoarele decenii se construiesc conacul cu grădina și piscinele sale, cavoul din pădure, biserica, școala din sat, o fabrică de băuturi spirtoase, primul teren de tenis acoperit din România, teren de golf, o fabrică de cărămidă și locuri de muncă pentru locuitorii satului.

Familia Chrissoveloni menține o relație de prietenie cu Regina Maria a României și astfel în timpul Primului Război Mondial conacul se transformă în spital al rețelei de ambulanțe Regina Maria după proiectul arhitectului Edmond Van Saanen-Algi.

În 1880-1881 fondează Banca Chrissoveloni pe strada Lipscani nr.17, dezvoltă afaceri în domeniul imobilar însă finalul celui de-al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului ce i-a urmat aduce naționalizarea tuturor proprietăților și duce la părăsirea României de către descendenții familiei Chrissoveloni.

Cei patru moștenitori au revenit după 1990 în țară încercând recuperarea proprietăților părinților. Un real succes al acestui lung drum reprezintă restaurarea clădirii de pe Lipscani, 55, unde se găsește librăria Cărturești Carusel, fiind urmat de încercarea de revitalizare a ansamblului de la Ghidigeni care în prezent este monument istoric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu