joi, 13 decembrie 2018

Încheierea proiectului cultural „Locuri ale memoriei Marelui Război”

Locuri ale memoriei Marelui Război

Asociația Istoria Artei a organizat în perioada 29 noiembrie - 13 decembrie 20 de evenimente publice în cadrul proiectului cultural „Locuri ale memoriei Marelui Război” dedicat Centenarului Primului Război și Marii Uniri.


Ne-am propus să cercetăm locuri din București, Ploiești și Galați în care memoria colectivă s-a cristalizat în jurul unor valori simbolice (de ex. Șoseaua Kiseleff și Arcul de Triumf) sau care pot deveni cunoscute publicului în viitor, în contextul descoperirii unor informații inedite, ca rezultat al cercetării noastre de arhivă (Parcelarea Gherghel, Parcelarea Dumbrava Roșie, Parcelarea Mornand, Parcelarea Ferdinand I, Parcelarea Filipescu).

Prin implicarea echipei noastre pluridisciplinare și colaborarea cu instituțiile partenere, dar și a locuitorilor zonelor cercetate și incluse de noi în aceste „locuri ale memoriei”, am organizat o campanie de informare, conferințe și tururi ghidate, de care au beneficiat peste 150 participanți direcți și peste 1200 participanți indirecți. Au fost realizate și distribuite gratuit 1060 de materiale informative.


Aproximativ 390 de elevi din București și Ploiești, de la Școala gimnazială „Maria Rosetti”, Liceul Tehnologic „Sfântul Antim Ivireanu”, Școala Gimnazială „Henri Mathias Berthelot”, Liceul teoretic „Al. Vlahuță”, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, au participat la o serie de ateliere de istorie, artă și arhitectură, constând în prezentări vizuale și activități creative.

Proiectul „Locuri ale memoriei Marelui Război” se înscrie atât în seria manifestărilor publice comemorative ale Primului Război Mondial cât și a celor care sărbătoresc înfăptuirea României Mari la 1918, beneficiind de sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale în cea de-a doua sesiune de finanțare nerambursabilă din 2018.


Echipa: istoric de artă dr. Oana Marinache (coordonator științific), arhitect Raluca Zaharia, urbanist Andrei Popescu, arhitect Ioana Simion, istoric Alina Havreliuc, comunicare si concept grafic materiale informative Cristian Gache, istoric Daniela Langusi, responsabil financiar Alina Roxana Istudor, manager de proiect inginer Marinache Ion

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitectilor din România, Uniunea Arhitectilor din România, Centrul de cultură Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, Elite Art Gallery, Biblioteca Franceză „Eugène Ionesco” Galați


Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cea de-a doua sesiune de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.

Pentru mai multe detalii:

Asociația și Editura Istoria Artei
asociatiaistoriaartei@gmail.com
0732.209.495

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu