luni, 1 februarie 2021

Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților

Rezultatele proiectului

Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților




În perioada 15-31 ianuarie 2021 Asociația Istoria Artei a desfășurat proiectul cultural „Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților”, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Activitățile desfășurate în mediul online au presupus prezentarea zilnică de dosare, fotografii și documente pe blog-ul nou creat http://arhivadearhitectura.blogspot.com (95 articole, 3240 vizitatori unici) din fondul de arhivă “Corpul Arhitecților” și din biblioteca arhitectului Mădălin Ghigeanu. Pe https://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/ am încărcat și îmbunătățit zilnic fișele a 64 de arhitecți (peste 20000 accesări) care au lucrat în perioada interbelică.



Promovarea informațiilor rezultate din cercetarea în arhive a avut loc pe canalele proprii ale Asociației și pagina “Arhiva de arhitectură” de pe Facebook, prin câteva postări zilnice, ajungând până la 780 vizualizări pe postarea individuală.

Tot în mediul online am organizat două conferințe, pe 15 și 24 ianuarie și șase prezentări, pe 20, 22, 24, 25, 26 și 30 ianuarie. Scopul acestora a fost de a analiza în detaliu atât istoria Corpului Arhitecților, cât și cazurile unor personalități (Victor Asquini, Corneliu Marcu, Constantin Pomponiu, arhitectele Zăgănescu, Haret, Cotescu, Delavrancea, Georgescu) sau documente inedite (despre arhitectul Marcel Iancu). Pe 24 ianuarie Editura Istoria Artei a împlinit 8 ani de activitate, scoțând în evidență colecțiile ei tipărite de istoria arhitecturii: Arhitecți de neuitat și Arhiva de arhitectură.

O altă categorie de public care a beneficiat de activități (11 prezentări online) în cadrul proiectului au fost elevii de la Școala H. M. Berthelot din Ploiești (8), Liceul Teoretic A. Vlahuță din București (1) și Școala Gimnazială Maria Rosetti din București (2). Pe 28 ianuarie am vizitat atelierul artistei plastice Gabriela Drăghici unde am aflat mai multe despre tehnici de pictură, am identificat case și clădiri în lucrările sale și participantele au putut realiza propriile creații artistice.

Pentru evocarea unor personalități și pentru a vedea pe teren monumentele de arhitectură, am organizat mai multe tururi ghidate și vizite: Tur arh. Statie Ciortan, Evocare arh. Iorgu Ciortan, Vizită în expoziția cărților arh. Paul Smărăndescu, Tur arh. Alexandru Zaharia, Căutare de comori arhitecturale în Parcul Bonaparte, Tur în Sinaia și vizita vilei ing. Bușilă. (peste 50 de beneficiari direcți)

În cadrul proiectului a fost realizat și un material informativ ArhiTur nr. 1/2021 cu tema “100 de ani de arhitectură interbelică” cu scopul de a contribui la o mai bună cunoaștere a activității bucureștene a arhitecților prezentați.

Proiectul cultural a fost prezentat atât la debut cât și la final la Radio România Internațional, în cadrul emisiunii "Pauza mare" din 18 ianuarie (redactor Mara Popa) și prin înregistrarea intervenției pentru emisiunea "Cultură și natură" (3 februarie, redactor Christine Lescu).

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Național Peleș, Ordinul Arhitecților din România, Universitatea Tehnică de Construcții - Facultatea de Inginerie în Limbi Străine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu