joi, 12 august 2021

140 de ani de la nașterea arhitectului Paul Smărăndescu (1881-1945)

Despre arhitect

Acum 140 de ani, într-o zi de 26 iunie 1881, în preajma sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, se năștea Paul Smărăndescu, în familia Agniței și a lui Anghel, descendenții unor familii de negustori. Copilăria tânărului Paul s-a desfășurat în zona străzii Mântuleasa și apoi a urmat cursurile Liceului Matei Basarab din apropiere. Cu toate că intră primul la Școala de Arhitectură din București, părăsește țara în 1902 pentru a se pregăti și urma cursurile de arhitectură la Școala de Arte Frumoase din Paris (diplomat în 1906). 

Paul Smărăndescu a avut o activitate profesională excepțională, atât în cadrul Ministerelor Cultelor și Instrucțiunii Publice și de Interne cât și în atelierul propriu; de asemenea, a fost profesor, șef de atelier și decan al Facultății de arhitectură din București, făcând parte din comisii, societăți și asociații profesionale. 

Arhiva sa este împărțită în prezent între mai multe instituții publice și colecții private, păstrându-se însă o varietate de documente, de la planșe, schițe, contracte, corespondență, fotografii, expertize până la publicații de specialitate aflate în biblioteca sa.

În ultimii ani, Asociația Istoria Artei a cercetat și valorificat în mod excepțional această arhivă a arhitectului Smărăndescu, publicând: “Arhitectura neoromânească în slujba Marii Uniri”, ArhiTur “Paul Smărăndescu 75” (nr. 1/2020), ArhiTur “Artă și arhitectură funerară la Cimitirul Bellu” (nr. 2/2020) precum și “Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75” (2020). 

Toate acestea vor fi prezentate publicului în cadrul evenimentului organizat la Casa de cultură “Friedrich Schiller” în 12 august 2021, începând cu ora 18:30.

Despre proiect

În 12 ianuarie 2020 am comemorat 75 de ani de la trecerea în neființă a arhitectului român Paul Smărăndescu, personalitate marcantă a primei jumătăți a secolului al XX-lea. De atunci am inițiat prin intermediul Asociației Istoria Artei și cu sprijinul Ministerului Culturii (Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2020) și al Ordinului Arhitecților din România (Timbrul Arhitecturii) o serie de tururi ghidate, ateliere de istorie urbană și conferințe științifice, o expoziție de desene și colaje, toate menite a-i cinsti memoria și a-i readuce activitatea în atenția publicului. Documentele de arhivă, cu autorizațiile de construcție ale lucrărilor sale, pot fi consultate și pe http://paulsmarandescu.blogspot.com. O serie de imagini de epocă și actuale a fost prezentată și pe pagina dedicată lui https://www.facebook.com/Arhitect-Paul-Smărăndescu-102708734604276.



Design: Raluca Hoisan Pilbáth 


Despre conferențiar

Oana Mihaela Marinache este istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei. A debutat la Editura ACS în 2012 cu monografia „Cristofi Cerchez, un vechi arhitect din București”, urmată în 2013-2014 de cele două volume „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” și  „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Premiul G.Oprescu al Academiei Române și Premiul Gala Bun de Tipar). 

Din 2013 coordonează colecțiile tipărite și digitale ale Editurii Istoria Artei: Trasee urbane București, Arhitecți de neuitat, Arhiva de arhitectură, Familii istorice, Carte de nu-mă-uita, ArhiTur. Manager de proiecte culturale, organizează adesea tururi ghidate de arhitectură bucureșteană și excursii în Sinaia, Constanța, Mamaia, Buftea, Mogoșoaia, Potlogi, Florica, Manasia, Câmpina, Ploiești, Buzău.


Design: Raluca Hoisan Pilbáth 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu