vineri, 26 noiembrie 2021

Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților

Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților 

Asociația Istoria Artei continuă prin proiectele ei de cercetare să contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei arhitecturii românești, punând în valoare documente fotografiate sau scanate în arhivele publice și private.

 

Design: Editura Intaglio

Inițiat în ianuarie 2021, cu o fază pilot de 2 săptămâni, proiectul continuă în perioada noiembrie 2021 – noiembrie 2022 să prezinte istoriei Corpului Arhitecților. Acesta a fost un organism profesional din perioada interbelică, de la a cărui începuturi legislative se împlinesc 100 de ani (1921-2021) și 90 de ani de la înființare (1932-2022). În cadrul proiectului cultural „Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” am fotografiat deja 100  dosare noi, descoperind documente importante legate de starea lor civilă (certificate de naștere, căsătorie, obținerea cetățeniei), fotografii personale, diplome sau adeverințe de studii, recomandări profesionale sau din partea comanditarilor, liste cu lucrările lor, documente fiscale, adrese. Ele vor fi completate de documente din biblioteca arhitectului Mădălin Ghigeanu, precum și din alte colecții private.

În perioada următoare vom prelucra, încărca și prezenta zilnic dosarele personale, vom redacta articole, vom face fotografii pe teren cu lucrări de referință, iar toate acestea vor fi disponibile pe https://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/, http://arhivadearhitectura.blogspot.com și https://adevarul.ro/blogs/oana.marinache

Pentru o mai bună cunoaștere a activității arhitecților interbelici ne propunem o serie de conferințe științifice lunare, în mediul online, precum și organizarea de tururi ghidate și vizite ale unor imobile. Primele evenimente la care vă invităm să participați sunt:

Conferințe științifice online

Luni, 29 noiembrie 2021, ora 18:30

130 de ani de la nașterea arh. Georges Cristinel

istoric de artă dr. Oana Marinache

Invitați speciali: istoric dr. Mircea Pașca și Gellu Brich

 

Miercuri, 8 decembrie 2021, ora 18:30

Lucrări noi din creația bucureșteană a arh. Marcel și Iuliu Iancu

istoric de artă dr. Oana Marinache


Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Național Peleș, Casa de cultură Friedrich Schiller, Universitatea Tehnică de Construcții - Facultatea de Inginerie în Limbi Străine

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu