marți, 17 mai 2022

Arhitecți uitați din Oradea interbelică, 25 mai

Miercuri, 25 mai, ora 19:00
Conferința științifică online
dr. Mircea Pașca
Eveniment de prezentare al noului album intitulat:
Arhitecți uitați din Oradea interbelică. Un album din cimitirul memoriei
Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2022
Acces gratuit, pe Google meet, cu acces la 18:20-18:30.

Evenimentul de prezentare al noului album intitulat:
Arhitecți uitați din Oradea interbelică. Un album din cimitirul memoriei
Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2022
 
 
Arhitectura orădeană interbelică nu s-a bucurat de atenția și interesul arhitecturii din perioada 1890-1914 și nici nu este la fel de spectaculoasă. Cu toate acestea, perioada interbelică a însemnat o dezvoltare importantă a orașului, o extindere a sa, crearea mai multor cartiere, parcelări, trame stradale noi, dar și ridicarea mai multor clădiri care marchează și acum spațiul urban.

Construirea locuințelor a fost domeniul care a avut cea mai mare amploare, chiar dacă arhitectura noilor clădiri ar putea părea una banală.
Cartea I este o introducere, prezentarea unei imagini de ansamblu a orașului Oradea Mare interbelic.
Cartea a II-a este dedicată arhitecților din Oradea Mare din perioada interbelică. Am dorit să fie o carte de documente - mărturii ale unei epoci, ale unui mod de gândire, de exprimare. Ele redau o frântură din atmosfera epocii.
 
Cercetarea biografiile arhitecților și constructorilor are la bază și fondul inedit Corpul/ Colegiul Arhitecților de la Arhivele Naționale ale României, fotografiat în cadrul proiectului inițiat de Asociația Istoria Artei cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul arhitecturii 2021-2022
 






 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu