joi, 1 septembrie 2022

90 de ani de la înființarea Corpului Arhitecților din România

 

90 de ani de la înființarea Corpului Arhitecților din România (1932-2022)

 

Proiectul de cercetare ”Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” inițiat de Asociația Istoria Artei în 2021 și-a propus să prezinte istoria Corpului/Colegiului Arhitecților din România și a personalităților care au fost înscrise în el. Acesta a fost un organism profesional din perioada interbelică, de la a cărui înființare se împlinesc anul acesta 90 de ani. El acorda în baza documentației depuse calitatea de arhitecți diplomați, arhitecți recunoscuți sau doar cea de profesioniști cu drepturi limitate (conductori desenatori, maeștri constructori, constructori).

 


Galeria arhitecților interbelici a fost completată pe http://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/ cu peste 100 de fișe, de la Savu Abramovici (A) la Ludovic Zumino (Z). Fișele prezintă nume binecunoscute astăzi, precum Horia Creangă, Henrieta Delavrancea, Toma T. Socolescu, Jean Monda dar și nume cvasinecunoscute, dar prolifice în domeniu, de exemplu Marcel Krainik, Jean Melun, Iosif Rosintal, Franz Em. Appel.

 


Pe https://arhivadearhitectura.blogspot.com/ veți putea parcurge dosarele fotografiate pentru fiecare arhitect, documentația fiind destul de variată, de la cererile de înscriere, acte de stare civilă, diplome de studii, formalități de echivalare a studiilor, certificate de naționalitate, certificate fiscale, dovezi ale activității profesionale, date despre familie în cazul dobîndirii cetățeniei, scrisori de recomandare, fotografii, liste cu construcțiile proiectate, jurăminte, livrete militare, adrese de domiciliu și de sediu profesional.

 

În lunile de vară am publicat o serie de articole și pe https://adevarul.ro/blogs/oana.marinache, materiale care au dus la o mai bună popularizare a activității unor arhitecți necunoscuți: Franz Emil Appel, Carol Wiener, Ioan Fonescu, Alexandrina Călugăreanu, Juste Vernouillet și am completat cele cunoscute despre arhitectul Alexandru Baucher.

 

Vineri, 16 septembrie, ora 18:30, vă așteptăm la ultimul tur ghidat avînd ca temă ”Parcelări interbelice în estul capitalei”. Va fi o plimbare pe Bulevardul Pake Protopopescu, apoi în zona străzilor Sf. Ștefan și Olari, în căutarea intrărilor din parcelările private realizate în anii ’30.

 

În perioada următoare pregătim tipărirea și distribuirea catalogului ”Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” care a rezultat ca produs final al cercetării noastre, urmând ca de el să beneficieze finanțatorul, instituțiile partenere, bibliotecile facultăților de specialitate, alte instituții de cultură și specialiști din domeniu.

 

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Național Peleș, Casa de cultură Friedrich Schiller, Universitatea Tehnică de Construcții - Facultatea de Inginerie în Limbi Străine

Proiectul ”Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și este susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu