joi, 26 iunie 2014

Simpozionul de istoria artei „Petre Oprea”, 26-27 iunie

Comitetul Naţional Român – Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM)
Societatea Colecţionarilor de Artă din România
Federaţia Româna a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Al III-lea Simpozion „Petre Oprea" de istoria artei româneşti
26 - 27 iunie 2014, orele 10.00 -16.00,
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Sala Victor Ion Popa 
11:00-11:30 Colecțiile de artă ale familiei Bibescu-Basarab Brâncoveanu





 Foto: Cosmin Bloju, 26 iunie

http://www.muzeul-satului.ro/stiri/38/al-iii-lea-simpozion-petre-oprea-de-istoria-artei-romanesti

marți, 17 iunie 2014

Ateliere de istoria arhitecturii bucureștene, Palatul Suțu, 10 iulie-17 august

Asociația Istoria Artei organizează un proiect de educație non-formală despre istoria orașului, a arhitecturii și artelor decorative „Școala de vară la Palatul Suțu”. Atelierele sunt susținute de istoricul Alina Havreliuc și istoricul de artă Oana Marinache.

Prezentările vizuale, discuțiile și activitățile creative se adresează mai multor categorii de beneficiari: ateliere de istoria arhitecturii pentru elevii claselor I-VI, organizate în timpul săptămânii, joia. Întâlnirile vor include și scurte vizite ghidate în muzeu și în piața Universității, exemplificând prezentările vizuale și interactive de la muzeu.

Design: Vladimir și Cristian Gache

Întâlnirile au loc joia, de la ora 11:00 și vor dura între o oră și o oră și jumătate, în funcție de vârsta participanților. Ele se vor ține atât în cadrul muzeului, cât și în curte sau în imediata vecinătate, permițând o scurtă plimbare în zona pieței Universității. Evenimentele sunt gratuite, materialele rămânând în posesia copiilor.

Preț de intrare stabilit de Muzeul Municipiului Bucuresti: 10 lei (3 lei/copil Palat Sutu +3 lei/ copil Muzeul Severeanu + 4 lei/ 4 carti postale)


Temele propuse:
I. Legende și istorii
Ciobanul Bucur și fondarea orașului
Vlad Țepeș și documentul fondării
Dâmbovița și Bucureștioara

II. Meșteșugari și neguțători
Mijloace de transport
Evoluția construcțiilor: de la bordei la bloc I

III. Evoluția construcțiilor: de la bordei la bloc II
invitat special: urbanist drd. Andrei Răzvan Voinea

IV. Primarii Bucureștiului
Dezvoltarea orașului: șosele, piețe
Grădini publice și parcuri
Arhitecți, ingineri, constructori

V. Curtea Veche, Curtea Arsă, palate domnești
Podul Mogoșoaiei ca zonă rezidențială

VI. Casele de boieri, cu accent pe Palatul Suțu
Casa Golescu și etapele transformării în palat domnesc
Complexul Colței cu turn, han, biserică, spital



Mai multe detalii despre materialele si temele saptamanale la https://www.facebook.com/events/301871106646667/

Înscrieri și informatii la istoriaarteipentruceimici@gmail.com, asociatiaistoriaartei@gmail.com


Salonul BD Povești din București în benzi desenate are loc în aceeași perioadă la Muzeul Municipiului București, fiind coordonat de Mădălina Corina Diaconu.

luni, 16 iunie 2014

Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii, Editura ACS, 2014



Asociaţia Art Conservation Support va publica în această toamnă cel de-al doilea volum dedicat ctitoriilor Știrbey al autoarei Oana Marinache: „Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii”, prefață prof. dr. Ruxandra Demetrescu, cuvânt înainte arh. dr. Ruxandra Nemțeanu, prelucrare fotografică și grafică Cristian Gache. Lucrarea este prima monografie amplă a reşedinţelor și moșiilor familiei Stirbey din Braşov, București, Craiova, Dărmăneşti, Voila-Câmpina, Sinaia, Pietroșani, Mamaia, Buzău, Storojineț, Paris, Nisa. Aspectele prezentate fac parte din cercetarea autoarei la nivelul studiilor doctorale („Arhitectura şi decoraţia interioară a reşedinţelor familiilor Bibescu-Ştirbey-Basarab Brâncoveanu”) din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, lucrarea fiind coordonată de prof. dr. Ruxandra Demetrescu și conf. dr. Ioana Beldiman.


Coperta: Cristian Gache www.logotype.ro

Volumul, care va fi publicat în cadrul unui proiect editorial finanţat atât de către Uniunea Arhitecţilor din România, cât şi de Ordinul Arhitecţilor din România, ambele din timbrul arhitecturii, continuă studiul început în 2009 de Oana Marinache şi concretizat în 2013 prin publicarea cărţii „Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea. Arhitectura şi decoraţia interioară”. Proiectul editorial beneficiază de sprijinul partenerilor: Arhivele Naționale ale României, Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea Națională de Arte, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Istoria Artei.

Oana Marinache aduce și de această dată completări pe baza documentelor noi, identificate în arhivele din țară și din străinătate, şi a coroborării datelor obţinute prin analiza detaliată a informațiilor de familie și ale imobilelor Știrbey. Documentele culese sunt sistematizate pe generații, din secolul al XVIII-lea până la cel de-al doilea război mondial, apoi pe reședințe urbane, extraurbane, rurale, din străinătate. Se conturează nume importante ale arhitecturii românești și străine care au colaborat cu familia domnească și princiară.

Sunt astfel prezentate cititorilor informații necunoscute: documente, figuri de arhitecți străini, proiecte publice și private, proiecte de amenajări interioare, planuri ale imobilelor, evidențiindu-se amploarea efortului constructiv, de ctitorie, a diverselor generații Știrbey, patronajul acordat unor anumiți arhitecți străini, legătura indisolubilă între arhitectură și peisaj (fântâni, grădini, pavilioane, sere, culturi exotice), comanda artistică în decorație și portretistică și chiar artă funerară. Lucrarea va prezenta în anexe, o colecție de testamente, succesiuni și foi de zestre cu informații importante despre proprietăți, unele transcrise din chirilică, precum și scrisori, facturi, inventare ale moşiilor și provenienței lor, inventare de piese de mobilier și de obiecte de artă din reședințele analizate.

Apariția cărţii în acest an aniversar – 2014, Anul Brâncoveanu – poate fi considerată şi un simbol al respectului acordat înaintaşilor. Prin descendența feminină, vaste moșii brâncovenești intră în posesia familiei Bibescu-Știrbey. Personalități de marcă ale familiei, epitropii Așezămintelor Brâncovenești, aleși dintre membrii familiei Bibescu-Știrbey, duc mai departe tradiția ctitoriei, filantropia și buna administrație a moștenirii ultimilor Brâncoveni.

Despre Asociaţia Art Conservation Support

Potrivit scopului şi misiunii sale, Asociaţia Art Conservation Support contribuie la promovarea şi protejarea patrimoniului cultural mobil şi imobil; la susţinea activităţilor de conservare – restaurare a operelor de artă. Asociaţia se bazează pe experinţa de decenii a membrilor săi, specialişti şi experţi în domeniul conservării patrimoniului cultural.

De la înfiinţarea sa, în anul 2009, Asociaţia Art Conservation Support a contribuit prin proiectele sale la punerea în valoare şi conservarea patrimoniului cultural. Proiectele derulate până în prezent contribuie de asemenea la informarea publicului larg şi a specialiştilor, având multiple rezultate în timp.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesaţi: http://www.acs.org.ro/

luni, 9 iunie 2014

StreetDelivery 2014


Asociația Istoria Artei inițiază și dezvoltă programe de educație non-formală în domeniul culturii: de istorie, istoria artei și arhitecturii, pictură și meșteșuguri, protejarea patrimoniului.


Design: Cristian Gache www.logotype.ro

Pentru al doilea an consecutiv, istoric Alina Havreliuc, trainer, vă așteaptă sâmbată, 14 iunie, de la 11-14 si duminică, 15 iunie, de la 14-17 pe str. Arthur Verona, pe băncuțele din dreptul Casei Mincu/Grădina OAR la StreetDelivery. În restul zilei, atelierele vor fi organizate și în curtea Casei Mincu.

 Design: Cristian Gache www.logotype.ro

Din 2010 istoricul de artă Oana Marinache și Asociația Istoria Artei propun la StreetDelivery ateliere de istoria artei și arhitecturii pentru copii. Am început cu perioada antichității, am intrat în universul magic al lui Arcimboldo și ne-am plimbat prin grădinile pictorilor impresioniști, pentru ca în 2013 și 2014 să venim cu povești despre dezvoltarea orașului București.

Ca urmare a proiectelor culturale desfășurate în școlile bucureștene și la Casa Mincu, beneficiind de caietul de activități și de fișele de lucru concepute de graficianul Cristian Gache, copiii au ocazia să și creeze propriile case și să le decoreze cu motive vegetale și animaliere inspirate de lucrările proiectate de arh. Ion Mincu, Ion Socolescu, Cristofi Cerchez.

Grafica: Crina Niculescu

În 2013 echipei i s-a alăturat și istoricul Alina Havreliuc, care îi așteaptă pe cei mici și la atelierele din perioada 14-15 iunie 2014. În 2014 proiectul nostru se adresează mai multor categorii de vârstă: ateliere de istoria arhitecturii pentru elevii claselor I-VI și ateliere de creație pentru copii de 4-6 ani. Actvitățile atelierelor se realizează prin: prezentări vizuale de aproximativ 10-15 minute, dialog cu copiii, urmate de activități practice (desen, colorare) după fișe de lucru create de Crina Niculescu. Atelierul durează aproximativ 30 minute, în funcție de grupele de vârstă și interes, fiind reluate cu noi participanți, nedepășind 15-20 copii/ grupa de lucru.

Grafica: Crina Niculescu