marți, 14 iulie 2015

Expoziția si conferinta „Contribuția germană la dezvoltarea economică a Bucureștiului”, Casa Fr. Schiller, 23 iulie, 18:30

Update: Expoziția a fost prelungită până în 28 august.

Casa de cultură „Friedrich Schiller” şi Asociaţia Istoria Artei oganizeaza conferinta-dezbatere si vernisează joi, 23 iulie, de la ora 18:30, în str. Batiștei nr. 15, expoziţia de documente digitizate din Arhivele Naționale ale României, intitulată „Contribuția germană la dezvoltarea economică a Bucureștiului”.



Micro-expoziția cuprinde documente digitizate (planuri, reclame, facturi, acte) vizând câteva aspecte ale dezvoltării economice a capitalei. Strada Smârdan de astăzi era cunoscută sub numele de Ulița Nemților, Ulița Nemțească și Strada Germană. Numele străzii Lipscani ne amintește, de asemenea, de comerțul intens din secolul al XIX-lea cu centrul comercial al Leipzig-ului. Activitatea economică și comercială este ilustrată de o diversitate de facturi ale unor comercianți de origine germană, prezenți la București, dar avem și dovezi ale schimbului intens cu firme importante din spațiul german.

Cei mai importanți berari ai capitalei au fost de origine germană, amintim aici de Wilhelm Hoeflich (Oppler) și Erhard Luther, iar unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice rămâne și astăzi „Caru' cu bere” al fraților Mircia, sosiți din Transilvania. Sunt prezentate pentru prima dată publicului și documentele de împământenire ale sculptorilor de origine germană Storck, Emil Wilhem August von Becker, dar și ale inginerului prusac Carol Wayrach. În expoziție găsim și documente legate de Hermann Rieber, comerciantul de trăsuri, dar și ale lui Rudolf Gaiser, cel care a înființat în 1859 prima fabrică de produse metalice din București.

Acesta este al doilea eveniment public, care se desfășoară în paralel cu Școala de vară de la Palatul Suțu (2 iulie – 27 august), ateliere de istorie urbană pentru copii. Proiectul de digitizare desfășurat de echipa Asociației Istoria Artei a scos la lumină și presupune publicarea pe www.arhivadearhitectura.ro a nenumărate și variate documente legate de istoria arhitecturii, construcțiilor și activitatea economică a Bucureștiului secolului al XIX-lea.

Conferențiari: istoric de artă drd. Oana Marinache și Cristian Gache
La dezbatere au luat cuvântul: prof. dr. Octavian Buda, prof. dr. Nicolae Șerban Tanașoca și dr. Klaus Fabritius


Proiect cultural finanțat de O.A.R. din „Timbrul arhitecturii”

Proiect editorial online co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiect cultural finanţat de A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”


Parteneri ai proiectului: Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul Municipiului București, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Orasul lui Bucur, Bucurestii Vechi si Noi, Idei Urbane, Arhitext, Analiza istorico-arhitecturală, Buna dimineața, București!, Asociația Arche, Evo Conta, Logotype




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu