vineri, 21 august 2015

Conferința „Arhitecți și ingineri germani în București”, 10.09.2015, 18:30, Casa de cultură „Friedrich Schiller”


Casa de cultură „Friedrich Schiller” şi Asociaţia Istoria Artei organizează joi, 10 septembrie, de la ora 18:30, în str. Batiștei nr. 15, conferința-dezbatere pe tema „Arhitecți și ingineri germani în București”.

Design: Cristian Gache

Prezentarea istoriei Bucureștiului secolului al XIX-lea ne prilejuiește o radiografie multietnică și multiprofesională, cu accent pe contribuția arhitecților și inginerilor germani. Helmuth von Moltke (1800-1891), viitor mareşal al armatei prusace, vizitează Bucureștiul în 1835, în drum spre Istanbul și remarca: „La Bucureşti se văd cele mai păcătoase cocioabe pe lângă palatele în stilul cel mai modern şi bisericile cu arhitectură bizantină; cea mai amarnică sărăcie domneşte alături de luxul cel mai extravagant; Asia şi Europa par să se întâlnească în acest oraş”.

Perioada de după Regulamentele Organice este cea mai fecundă în proiecte arhitecturale, urbanistice și peisagistice, multe dintre ele realizate de specialiști în drumuri și poduri, ingineri constructori și arhitecți veniți din spațiul prusac-austriac: „...aici în Capitală, de se edifica vreo lucrare serioasă se aduceau meșteri și lucrători străini din Transilvania și din Ungaria, de oară-ce Românii indigeni erau cu totul lipsiți de exercițiul practic al artei.” (arhitect Petre Tabai)

Conferențiari: dr. arh. Ruxandra Nemțeanu, istoric de artă Oana Marinache

Ilustrație muzicală: Marius Boldea, pian

Coordonatorul evenimentului: Aurora Fabritius, Casa „Friedrich Schiller”

Evenimentul va avea loc în limba română.

Aceasta este cea de-a treia conferință din cadrul proiectului „Arhiva de arhitectură” ediția 2015. Proiectul de digitizare desfășurat de echipa Asociației Istoria Artei a scos la lumină și presupune publicarea pe www.arhivadearhitectura.ro a nenumărate documente legate de istoria arhitecturii, construcțiilor și activitatea economică a Bucureștiului secolului al XIX-lea.

Finanțatori:
Proiect cultural finanțat de O.A.R. din „Timbrul arhitecturii”
Proiect editorial online co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural finanţat de A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”

Parteneri ai proiectului: Arhivele Nationale ale Romaniei, Muzeul Municipiului București, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Orasul lui Bucur, Bucurestii Vechi si Noi, Idei Urbane, Arhitext, Analiza istorico-arhitecturală, Buna dimineața, București!, Asociația Arche, Evo Conta, Logotype










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu