luni, 27 iunie 2016

Vernisaj expoziție „Martha Bibescu 130”, Casa de cultură Fr. Schiller, 21 iulie, ora 19:00

Casa de cultură „Friedrich Schiller” continuă seria evenimentelor culturale organizate în colaborare cu Asociația Istoria Artei și vă invită joi, 21 iulie, de la ora 19:00, la vernisajul expoziției „Martha Bibescu 130”.

Design: Cristian Gache

Martha Lahovary (1886-1973), devenită prințesă prin căsătoria cu George-Valentin Bibescu (1880-1941), este, probabil, cea mai fascinantă personalitate feminină românească a secolului al XX-lea, atât în țară, cât și în plan european. Cu ocazia sărbătoririi a 130 de ani de la nașterea ei, avem ocazia unică de a îi aprecia frumusețea, eleganța și distincția prin intermediul unor fotografii de epocă.

Cercetarea unor fonduri de familie (Știrbey, Bibescu, Ghika), aflate astăzi în colecții publice și private, ne-a permis identificarea nenumăratelor ei fotografii, cele mai multe fiind pentru prima dată prezentate publicului. Ele acoperă, în parte, cele mai importante momente din viața tumultuoasă a prințesei Martha Bibescu, până la plecare ei din România, în septembrie 1945.









Foto: Cristian Gache

Cele mai multe fotografii au fost realizate în tinerețe, în cadrul intim al familiei ei, ceea ce explică dezinvoltura cu care s-a lăsat imortalizată de cumnata ei, prințesa Nadeja Știrbey (1876-1955). Așa cum era de așteptat, un loc aparte în expoziție îl deține și prezentarea Mogoșoaiei, de la starea de ruină în care se găsea în primul deceniu al secolului al XX-lea (după 1911 intră în posesia lui George Valentin Bibescu) și până la epoca de glorie interbelică, asupra căreia și-a pus fundamental amprenta prințesa Bibescu (devenită proprietară în 1925).

„În caracterul omului stă scris destinul lui. Martha își pusese în gând să se ridice cât de sus și să izbândească: așa a și făcut. [...] Încetul cu încetul, aducând în jurul ei persoane de talent și de mare renume. Mintea ei ageră descoperă orice îi poate fi de folos din punct de vedere social. Primește persoane regale, diplomați, oameni politici, artiști, scriitori, savanți și aristocrați. Călătorește în multe țări și musafirii ei sunt întotdeauna dintre cei mai aleși și cu vază. [...] Martha a ajuns una dintre cele mai vestite și prețuite scriitoare, o scriitoare apreciată de criticii cei mai critici. Cunoștința limbii franceze e la ea desăvârșită, stilul ei e de o migăloasă și minunată dibăcie, descrierile bogate și pline de poezie.” (Regina Maria a României)


Expoziția a fost realizată de istoric de artă dr. Oana Marinache și fotograf Cristian Gache în cadrul proiectului „Anul cultural Martha Bibescu 130” și a fost găzduită de Palatul Mogoșoaia în perioada ianuarie – martie 2016. Cele 40 panouri reunesc aproximativ 180 de fotografii, provenind din fondurile Arhivelor Naționale ale României, Bibliotecii Naționale ale României și din colecții private.

Expoziţia este gratuită şi poate fi vizitată în perioada 21 iulie – 19 august, între orele 10:00 – 15:00.

Evenimentul se va desfășura în limba română.

https://www.facebook.com/events/1734134230191863/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu