În perioada 3 – 5 noiembrie a.c., ARCUB Gabroveni a găzduit cea de a doua ediţie a Forumului Diversităţii Culturale. Evenimentul a fost iniţiat în 2016 de Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană, iar în acest an, evenimentul a beneficiat de sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
Pe parcursul celor trei zile, Forumul Diversităţii Culturale şi-a propus să analizeze interculturalitatea şi diversitatea culturală din perspectiva culturii şi artei, a gastronomiei, a educaţiei, religiei. Evenimentul a cuprins conferinţe, dezbateri, ateliere de lucru, momente artistice, precum: concert, vernisaj de fotografie, proiecţie de film. Participanţii au fost invitaţi să descopere cum dialogul şi colaborarea dintre culturi transformă societatea în care trăim şi contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional.
Forumul Diversităţii Culturale a avut o abordare integrantă, plecând de la trei teme principale: aportul minorităţilor istorice la dezvoltarea societăţii româneşti, peisajul
socio – cultural al noilor minorităţi care au venit în România după anul 1990, precum şi analiza modului în care bunele practici dezvoltate prin convieţuirea interetnică de pe teritoriul românesc pot fi utilizate pentru o integrare eficientă a migranţilor şi refugiaţilor.
Tematica evenimentului a avut o abordare multidisciplinară, adaptată pentru fiecare categorie de public prin: conferințe, dezbateri, ateliere de lucru, întâlniri și discuții, tururi ale orașului și momente artistice.
Conferințe și dezbateri
Conferințele și dezbaterile au adus laolaltă specialiști din diferite sectoare: Bianca-Maria Bălșan, manager cultural și președintele Asociației MAIE, Maia Morgenstern, actriță (Teatrul de Stat Evreiesc), Mihaela Drăgan, actriță și fondator al companiei de teatru Giuvlipen, Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat (DRI), Virgil ștefan Nițulescu, Director de Cabinet (Ministerul Culturii), Bogdan Preda, Consilier Integrare (CNRR), Eliza Drob, co-fondator al Asociației ActivRandom, psihologul Monica Doroftei.
În a doua zi de Forum au participat: Cosmin Năsui, curator (Post Modernism Museum), Oana Marinache, președinte (Asociația Istoria Artei), Ștefania Dinu, director adjunct (Muzeul Național Cotroceni), Aurelia Tudor, cercetător științific (Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti) și Cătălin Manea, șef secție Istorie și Documentare (Muzeul Național Cotroceni).
Cele trei subiecte de discuție propuse în sesiunile plenare: Identitate și diversitate într-o societate interculturală, Cât de pregătiți suntem ca societate pentru integrarea migranților și refugiaților? și Contribuția diferitelor culturi la patrimoniul cultural românesc, au generat între participanți discuții ample care stau ca mărturie pentru interesul crescut și nevoia de a readuce pe agenda publică aceste teme esențiale pentru societatea contemporană.
Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 10, Oana Marinache a prezentat rezultatele proiectului „Arhiva de arhitectura”, evidentiind rolul jucat de arhitectonii și antreprenorii de origine prusacă și austriacă în secolul al XIX-lea precum și diversitatea etnică din Bucureștiul de odinioară, în mod deosebit din prisma arhitecților, constructorilor și meșteșugarilor stabiliți aici.
Detalii despre Forumul Diversității Culturale aici: http://maieuropean.ro/forumul-diversitatii-culturale/
și
https://www.facebook.com/MAIEuropean/
Bianca Maria Bălșan — președinte, Asociație MAIE
Ediția a II-a a Forumului Diversității Culturale este inițiată de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE), co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Organizatorii mulțumesc pentru sprijin: Departamentului de Relații Interetnice, Consiliului Național Român pentru Refugiați, Federației Comunităților Evreiești din România, Muzeului Național Cotroceni și Primăriei Municipiului București prin ARCUB.
Parteneri media: Agerpres, Modernism, Cărturești, Caleaeuropeană.ro, Ceașca de Cultură, Citatepedia, Gratuitor.ro, IQool, știri.ong. Mulțumiri prietenilor: Dilema Veche, România Pozitivă, Zeppelin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu