luni, 4 iunie 2018

Personalități culturale: Ion I.C. și Eliza Brătianu, 16 iunie, ora 13:30

Primăria Capitalei prin Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, în colaborare cu Asociația Istoria Artei, vă invită la o serie de tururi ghidate gratuite și conferințe dedicate Centenarului Marii Uniri, susținute de istoric de artă dr. Oana Marinache.

Sâmbătă, 16 iunie, de la ora 12:00 are loc primul tur ghidat gratuit în incinta istorică a palatelor brâncovenești de la Mogoșoaia, punctul de întâlnire fiind Biserica Sfântul Gheorghe. Tururile gratuite vor fi organizate în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 16 iunie – 29 iulie 2018.

În continuare, de la ora 13:30, în Salonul „Domnița Bălața”, va avea loc conferința publică „Personalități culturale: Ion I.C. și Eliza Brătianu”. 



Înainte de a juca un rol politic decisiv pentru destinul României, Ion I. C. Brătianu (1864-1927) se formează în domeniul tehnic, la Politehnica și Școala de Poduri și Șosele de la Paris. La întoarcerea în țară, va lucra în echipa inginerului Anghel Saligny, aducându-și contribuția la realizarea căii ferate Fetești-Cernavodă, construcția portului de la Cernavodă, lărgirea căii ferate Bacău-Piatra Neamț, realizarea podului peste Dunăre. Cu ajutorul arhitectului Petre Antonescu, se va implica în transformarea casei modeste de la Florica într-un conac impunător, care să găzduiască întreaga familie Brătianu.

Soția sa, Elisa Știrbey (1870-1957), s-a născut într-una dintre cele mai importante familii boierești, fiind nepoată a domnitorului Barbu D. Știrbey (1799-1869) și fiica omului politic Alexandru B. Știrbey (1837-1895), Elisa a devenit în 1890 soția lui Alexandru Marghiloman (1854-1925) și în 1907 a lui Ion I. C. Brătianu (1864-1927). S-a implicat în activități mondene, patronând societăți filantropice și culturale, contribuind activ la dezvoltarea grădinilor publice din București și a încurajat păstrarea meșteșugurilor populare.

După moartea soțului ei, înființează una dintre cele mai importante instituții culturale bucureștene din secolul al XX-lea: Așezămintele culturale „Ion I. C. Brătianu”. Dincolo de cinstirea memoriei soțului ei, fost prim-ministru al României, s-a implicat alături de arhitectul Petre Antonescu în extinderea clădirilor de pe proprietatea sa și a permis accesul publicului la bogata și valoroasa bibliotecă, de care s-a îngrijit și pe care a îmbogățit-o în perioada 1929-1948.

Transport public București-Mogoșoaia: de la gura de metrou 1 Mai (Piața Chibrit) circulă la fiecare 15-20 minute linia 508 către Mogoșoaia (stația Palat brâncovenesc), preț călătorie 2 lei

Transport privat: taxă de parcare 2 lei/zi/autovehicul

Palatul este deschis în fiecare zi, de marți până duminică, între 10:00 – 18:00

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu