marți, 23 iulie 2019

Parcelarea Bonaparte/Regele Ferdinand I

Duminica, 28 iulie, ora 18:00 Parcelarea Bonaparte/Regele Ferdinand I
Punct de intalnire: Casa Oromolu (Qreator) din Blvd. Aviatorilor 8 pentru o plimbare pe str. Paris

Durata: aprox. 2 ore

Participarea este gratuită, proiectul cultural "Parcelări publice și private 1890-1940" beneficiind de finanțare din Taxa Timbrul Arhitecturii 2019 al Ordinului Arhitecților din România

În decembrie 1913, doi investitori belgieni, bancherul Josse Allard (1868-1931) şi agentul de schimb Eugen Baelde, administratori ai Societăţii de Tramvaie, doresc deschiderea unei parcelări de 188 loturi care va fi cunoscută sub numele de „Parcul Bonaparte“ de la adresa Şoseaua Bonaparte nr. 21, terenul întinzându-se de la Aleea Blank până în Şoseaua Herăstrău (azi Calea Dorobanţilor). Planul aprobat în 17 decembrie prin Înalt Decret Regal prevedea o suprafaţă de 197.000 m.p., din care 150.000 m.p. urmau a fi construiţi, în „dosul parcului Filipescu“. Parcelatorii îşi luau angajamentul realizării de pavaje, canalizare şi introducerea apei, solicitând primăriei o perioadă de 2 ani pentru îndeplinirea obligaţiilor, după modelul permisiunii acordate lui Filipescu.

Din februarie 1921 Societatea Inginerilor Asociaţi (S.I.A.), din str. Edgar Quinet nr. 4, prin Stănescu, Mladenovici şi Peretz, preia concesiunea de la Josse Allard şi de la moştenitorii lui E. Baelde şi doreşte eşalonarea obligaţiilor edilitare, solicitând primăriei eliberarea de autorizaţii de construcţie pe numele societăţii pentru a soluţiona criza de locuinţe ivită după primul război mondial.

Din 1922 parcelarea a fost redenumită „Regele Ferdinand“ şi încep negocierile în vederea realizării construcţiilor.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu