vineri, 19 iunie 2020

Tururi ghidate arh. Paul Smărăndescu

Comunicat de presă

Tururi ghidate gratuite

 

În cadrul proiectului cultural de anul acesta, dedicat lui Paul Smărăndescu, organizăm cinci tururi ghidate gratuite în București. În felul acesta ne-am gândit să cinstim memoria arhitectului, în preajma sărbătorii zilei sale de naștere (26 iunie 1881), și să acoperim întreaga paletă stilistică din cariera sa ante- și interbelică, prezentând cele mai importante obiective.


Design: Maria Poștea

Tur zona Grădinii Ioanid, 20 iunie, ora 17:00 
Punct de întâlnire: str. Xenopol colț cu str. Columb

Am avut ocazia să aflăm mai multe informații despre 9 reședințe private și 1 construcție publică, din perioada ante- și interbelică, acoperind paleta eclectică-neoromânească-modernistă.



Tur zona Armenească, 21 iunie, ora 17:00
Punct de întâlnire: str. Batiștei colț cu str. T. Arghezi
Alte 10 obiective au fost prezentate în cartierul armenesc și împrejurimile acestuia, de data aceasta luând în discuție și problemele de degradare și prezentând și exemple greșite de modernizare sau alterare voită de către noii proprietari. 


Tur zona Mântuleasa, 26 iunie, ora 18:30

Punct de întâlnire: str. Mântuleasa colț cu str. Pictor Luchian

Participanții la concursul online " Ziua de naștere a lui Paul Smărăndescu" au fost invitați să afle mai multe despre familia și casele părintești, cartierul copilăriei, educația viitorului arhitect. Am povestit și despre legăturile de rudenie cu proprietarii-comanditarii săi și ne-am plimbat la obiective pe str. Plantelor, Sf. Ștefan, Popa Soare, Iuliu Valaori, Mecet și Romulus.




Tur zona Blvd. Lascăr Catargiu, 28 iunie, ora 17:00

Punct de întâlnire: Lascăr Catargiu nr. 8

Unele dintre cele mai impunătoare reședințe bucureștene antebelice se află pe fostul Bulevard Colțea și pe străzile învecinate: Henri Coandă, Constantin Daniel, Gina Patrichi, Puțu de piatră. 




Tur Nordul orașului, 28 iunie, ora 18:30

Punct de întâlnire: Spitalul Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu, str. arh. Ion Mincu nr. 7

În completarea celor 8 obiective vizionate anterior, am pătruns în parcelările bucureștene din nordul capitalei, pentru a înțelege mai bine regulile de construcție din perioada interbelică. Am aflat mai multe despre fostul Sanatoriu dr. A. Antoniu, dar și despre casele neoromânești din Parcelarea Boerescu.

 



Pentru mai multe detalii: tururighidate@gmail.com

Toate tururile au fost gratuite, proiectul cultural "Paul Smărăndescu 75" fiind susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură 2020

Evenimentele din această perioadă se desfășoară cu număr redus de participanți și nu au inclus vizitele interioare ale obiectivelor, dat fiind restricțiile stării de alertă încă în vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu