luni, 31 august 2020

Programul tururilor pietonale în octombrie

Duminică, 4 octombrie, ora 16:00 Traseu arh. Ernest Doneaud

https://www.facebook.com/events/296432338107761/

Punct de întâlnire: str. Dianei nr. 9

Duminică, 11 octombrie, ora 16:00 Traseu arh. Josef Schiffeleers: noi informații

(tur organizat în premieră)

Punct de întâlnire: str. Căderea Bastiliei nr. 24

https://www.facebook.com/events/769284597236709

Duminică, 18 octombrie, ora 12:00 Bellu: Negustori, bancheri și industriași

(tur organizat în premieră) grupă completă

https://www.facebook.com/events/683374309054001

Sâmbătă, 31 octombrie, ora 12:00 Bellu: Negustori, bancheri și industriași

(tur organizat în premieră) grupă completă

https://www.facebook.com/events/827776504695610/

Înscrieri: tururighidate@gmail.com până în vinerea precedentă, pentru a vi se confirma organizarea evenimentului, disponibilitatea locurilor si punctul de întâlnire

Încurajăm plata online, în contul asociației; rezervarea locului pe e-mail fiind urmată de virarea donației:

20 lei/persoana/tur de 2 ore

Gratuit pentru copiii sub 14 ani

Programul complet




Vom respecta distantarea de 1,5 m. - 2 m. impusă de autorități. Deplasarea și staționarea se vor face în grupuri de maxim 6 persoane, pentru a respecta prevederile legale. În caz de agravare a situației sau vreme rea, vom reprograma de comun acord.




Tur arhitectural în Câmpina, 17 octombrie

Sâmbătă, 17 octombrie, vom organiza o excursie la Câmpina, plecând în căutarea unor arhitecți și a unor personalități istorice care au modelat zona. 


Ghidul nostru va fi Mădălin-Cristian Focșa, un pasionat al arhivelor și al istoriei locale. Vă puteți delecta cu unele articole și descoperiri ale sale pe http://ziaruloglinda.blogspot.com Cercetătorul a absolvit Facultatea de Geografie (secția Turism) a Universității din București, promoția 2005 și este în prezent masterand al Facultății de Istorie (programul Patrimoniu).

Taxa de participare de 30 lei/persoană va fi achitată în București, la oricare dintre întâlnirile noastre din luna septembrie.

Tren IR 1586 la 8:16 din Gara de nord București, ajunge la 9:19 în gară în Poiana Câmpina
Pentru cei care doresc sa vina cu masina proprie, intalnire la 9:30 tot la gară
Pentru intoarcere: IR1636 la ora 15:45, IR 12746 la ora 18:34

Cu o lună înainte, vom putea afla și prețul dus-întors și reducerile aferente. 

Înscrieri: arhitur2020@gmail.com sau tururighidate@gmail.com

















Excursie Potlogi-Pitaru, Golești, Florica, 3 octombrie

Sâmbătă, 3 octombrie, plecăm într-o excursie. Obiectivele pe care ne propunem să le vizităm sunt domeniul Brătianu, conacul (recent amenajat cu expoziția dedicată fam. Brătianu), ferma (ruinată), capela funerară de la Florica
Orar 10-15, bilet 10/20 lei

Conacul familiei Golești, recent refăcut
(aflat la 10 minute distanță)
Orar 9-18, bilet 5/10 lei

Drum 1 oră 

Palatul brâncovenesc de la Potlogi
Orar 8-16/17, bilet 5 lei

Casa "Nicolae Grigorescu" din Pitaru
Orar 9-17, gratuit

Biletele le veți procura individual, în funcție de categoria copil/adult/pensionar. Sumele de mai sus sunt cele prezentate pe paginile de internet ale fiecărui obiectiv în parte.

Vom fi împărțiți în grupe mici, de 5-8 persoane/acces, deci vom intra pe rând, cât ceilalți se plimbă pe domeniu și fac poze.

Pentru a reuși să vedem cât mai mult la fiecare obiectiv în parte, propunerea mea este ca să pregătim un pachet cu sandvișuri, snacks-uri/dulciuri si băuturi și să nu oprim pentru o pauză de 2 ore de prânz. Nu știm nici care sunt condițiile pe drum și nici cât durează o comandă individuală diferită. 

Vom închiria un microbuz 19 locuri+șofer, Mercedes, cu microfon, pentru a putea să vă povestesc totul pe drum.

Pentru detalii și înscrieri: tururighidate@gmail.com sau arhitur2020@gmail.com 











Tururi ghidate în Sinaia, 10 octombrie


Sâmbătă, 10 octombrie, plecăm într-o nouă excursie la Sinaia. Avem tren din Gara de Nord la ora 8:16, ajungem la Gara din Sinaia la 9:44. Doritorii ni se pot alătura la Gară, dacă sosesc cu mijloc de transport propriu sau sunt deja în stațiune.



Vă propunem de la ora 10:00 un tur ghidat gratuit dedicat arhitectului Paul Smărăndescu, de la a cărui moarte comemorăm 75 ani în 2020. Este ultimul eveniment de acest tip din cadrul proiectului finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii 2020, după ce ne-am plimbat în iunie-iulie în alte cinci tururi bucureștene.

Apoi există posibilitatea să organizăm apoi un tur inedit, în cimitirul orașului, unde odihnesc diferite personalități, dar și să rezervăm o vizită ghidată a Cazinoului din parcul central.
https://www.casino-sinaia.ro/ro/program-vizitare/ (cost 10/15 lei)

În funcție de numărul participanților și opțiunile acestora, vom reveni cu un program detaliat pentru prânz și după-amiază. 
Biletele de tren pot fi procurate începând cu 11 septembrie, dus-întors, cu o reducere de 10% și sunt responsabilitatea fiecărui participant. Întoarcerea se realizează după-amiază, dacă nu doriți să rămâneți în Sinaia și duminică.

Excursie Valea Călugărească - Dealu Mare

Programul propus de Elf Travel & Tours pentru 29 august il regasiti mai jos:
Plecam la ora 08:00 din Bucuresti (zona Piata Victoriei, Manufaktura - The Coffee Shop), cu destinatia Conacul Bellu din Urlati. Pe drum facem o scurta oprire pentru fotografii la Biserica Izvorul Tamaduirii din Valea Calugareasca, creata de arh. Ion Mincu.




Apoi vizitam conacul ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea și care i-a aparținut familiei Bellu.
In jurul orei 11:00, dupa vizita la Conacul Bellu, ne indreptam spre Ceptura de Jos si poposim la crama Rotenberg, restaurata in 2007.



Aici vom avea posibilitatea sa intram in culisele cramei pentru a afla “secretele” vinificarii strugurilor, care stau la baza producerii Merlot-ului din Ceptura, dupa un procedeu aparte. Vom degusta 4 sortimente de vin, alaturi de un platou cu branzeturi, nuci si mere. Vizita ghidata a cramei impreuna cu degustarea dureaza aproximativ 1 ora si jumatate. La sfarsitul vizitei, veti avea posibilitatea sa achizitionati direct de la crama vinul preferat cu reducere de 15%.

Dupa degustare, sigur ni se va face foame, asa ca ne vom indrepta spre Ferma Dacilor pentru a servi pranzul, in jurul orei 14:00. Acesta se plateste separat, de catre fiecare participant. Ferma Dacilor este recunoscuta pentru mancarurile traditionale foarte gustoase. Dispunand de o suprafata mare, va puteti odihni la umbra, admira mica ferma de animale, ba chiar puteti lua si lectii de echitatie (contra cost).
Dupa servirea pranzului, ne indreptam spre fosta Manastire Verbila, actuala biserica, unde vom beneficia de un tur ghidat de aproximativ 1 ora. Biserica a fost construită între anii 1510-1532. Legendele spun că pe aici a trecut de mai multe ori chiar și Mihai Viteazul, pentru a se ruga.
Aceasta dispune de un foisor exterior, construit in jurul anului 1735. Este de altfel singura biserică de la noi cu un astfel de foișor exterior, al cărui scop încă nu poate fi explicat. De sus se poate admira panorama, care te lasa fara cuvinte… 


Vom ajunge in Bucuresti in jurul orei 20.00.
Tarif: 220 Ron/ persoana
Tariful include:
- transport cu microbuz de 19+1 locuri dotat cu aer conditionat, scaune rabatabile, centuri de siguranta pe fiecare
scaun, sistem audio, lampi pentru citit
- vizita Conacul Bellu (taxa de intrare de 8 Ron/ persoana este inclusa)
- tur ghidat al cramei Rotenberg si degustare 4 sortimente de vin, alaturi de un platou cu branzeturi, nuci si mere
- vizita ghidata la Biserica Verbila
- 1 sticla de apa plata de 0,5 l/ persoana
- insotitor de grup din partea agentiei
Tariful nu include:
- pranzul (La Ferma Dacilor, se comanda a la carte)
- alte cheltuieli personale.
Inscrierea se face prin achitarea taxei de participare, in limita locurilor disponibile, la adresa de e-mail: office@elf-travel.ro sau la nr. de telefon: 0722.390.905.
CONDITIE FIZICA
Traseul catre obiectivele turistice va fi parcurs cu autocarul si pe jos.
ECHIPAMENT NECESAR: pantofi sport, haine lejere corespunzatoare conditiilor meteo si rucsac.

 https://www.facebook.com/events/318738099251334





vineri, 28 august 2020

Vizită casă în curs de restaurare

Vineri, 28 august, am organizat o vizită la șantierul unei case în curs de restaurare. Construită în 1895, după planurile arhitectului Paul Petricu (1851-1911), se află în fosta parcelare a arhitectului Carol Benisch din apropierea fostei Șosele Bonaparte.

Decorația casei se înscrie în eclectismul sfârșitului de secol XIX, cu elemente orientale, mai ales în zona ferestrelor fațadei principale.











Foto: Ana Rubeli si Viorica Ionescu

Mulțumim echipei de experți restauratori pentru informațiile comunicate și tehnicile arătate.