luni, 4 ianuarie 2021

Vizita casa Teohari


#Aiciastat

de Ana Rubeli

Aici a stat dr. A. Teohari și Olga Teohari la începutul secolului XX, în această casă în stil eclectic din strada Pitar Moș nr. 12. Dr. A. Teohari a cumpărat în 1910 o proprietate mai veche a lui Eugeniu Carada de la moștenitorii acestuia (Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naționale a României, scriitor și economist murise pe 10 feb 1910). Casa anterioară, existentă pe acest teren, fusese transformată în 1892 de Eugeniu Carada (cu ajutorul unui credit ipotecar contractat în 1893, posibil pentru a termina construcția). 

La rândul său, Carada fusese al cincilea proprietar, consemnat de documentele de arhivă: știm că în 1822 proprietatea lui Pavel Ion Zotto a fost vândută pitarului Iordache Lupescu (și doar ne aflăm pe strada Pitar Moș). În 1863 acesta a oferit-o ca zestre fiicei sale, Elena, la căsătoria ei cu Nicolae Papadat. Apoi în 1884 arh. G. A. Burelly a cumpărat-o (el având mai multe proprietăți în zonă), pentru ca doar 4 ani mai târziu să o vândă către ing. Gregoriu Lehliu la un preț mai mic.

Revenind la proprietatea familiei Teohari, arhitectul Radu Culcer proiectează două case, una în 1914 și cealaltă în 1926. Cea despre care vă povestesc astăzi, aflată chiar pe colțul cu str. Arthur Verona, a fost proiectată în 1914; cealaltă, retrasă și aflată astăzi în lateralul curții, despărțită însă printr-un gard, a fost ridicată tot de el, dar în 1926. În perioada interbelică proprietatea era închiriată Legației Elveției la București. În 1933-1934 se mai consemnează ridicarea unui garaj de arhitecta Maria Costescu, constructor I. Denieki.

Astăzi aici se află Clinica Nativia. Mulțumim Stefaniei Furceanu pentru invitația de a vizita acest loc deosebit!

Sursa: Revista ArhiTur nr. 2(VI)/2019, Publicație culturală publicată de Editura Istoria Artei, “Strada Dionisie Lupu și împrejurimi”




























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu