duminică, 12 noiembrie 2023

ArhiTur Batiștei 1/2023

 


Luna noiembrie ne prilejuiește o nouă apariție editorială, o recuperare a istoriei unei zone istorice deosebit de valoroase din centrul orașului. Zona este caracterizată de exemple excepționale de arhitectură rezidențială de sfârșit de secol al XIX-lea precum și de imobile moderniste. 

Ansamblul de arhitectură B-II-a-B-18093 se întinde din strada Colței, de la fosta Biserica Enei până în strada Teilor, azi Vasile Lascăr. Numele străzii și al bisericii are două posibile surse specifice: locuri bătătorite de care și de vite sau băltoace provocate de Bucureștioara, care pornea din zona Icoanei. 

Numărul 1/2023 ArhiTur recuperează atât un fond pierdut, al marilor proprietăți boierești de la începutul secolului al XIX-lea precum și istoria unor proprietăți dispărute în secolul al XX-lea cu prilejul unor exproprieri publice sau al înlocuirii lor.

Acest număr este publicat cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației “Istoria Artei”, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.

Date tehnice:

Cercetare și autor texte: istoric de artă dr. Oana Marinache

Design grafic: arh. Ioana Gabriela Simion

Tipărit la: Delta Print Line SRL 

Format: 21 cu 21 cm

Pagini: 36 color

Îi mulțumim doamnei Christine Leșcu pentru articolul despre evoluția străzii Batiștei:

https://www.rri.ro/ro_ro/strada_batistei_din_bucuresti-2692945

https://www.rri.ro/fr_fr/la_rue_batistei_a_bucarest-2693438?fbclid=IwAR2EPl9Gex0qYrtntyBAm144XL5RrTbPOCB2W8iCRfofoEDhn8Iq0SX6uAE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu