miercuri, 20 decembrie 2023

Oferte de Sărbători 2023

 

Odată cu prezentarea memoriilor Elisei - aceasta fiind a patra lucrare dedicată familiei Știrbey, după „Reședințele Știrbey din București și Buftea” (Editura ACS, 2013), Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey (Editura Istoria Artei, 2014) și „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Editura ACS, 2014) - dorim să readucem în atenția publicului un alt model feminin, creatoarea uneia dintre cele mai importante instituții culturale bucureștene din secolul al XX-lea: Așezămintele Ion I. C. Brătianu.

Comenzi: 45 lei (format pdf pe e-mail sau suport CdRom) la edituraistoriaartei@gmail.com
 

 
 
La 22 mai 1879, se naște la București Ernest Albert Léonce Alexandre Doneaud, ca fiu al lui Josef Emile Edouard Doneaud și al Louisei Manoël, francezi stabiliți la București și proprietarii unei antreprize de construcții.Tânărul studiază la Institutul de băieți Schewitz-Thierrin din str. Scaune, București, apoi pleacă la Paris, unde în 1899 se pregătește în atelierul prof. Edmond Jean Baptiste Paulin. În 1901 este admis în a II-a clasă, secția de arhitectură la Școala Națională și Specială de Arte Frumoase; în 1905 este admis în clasă I, secția de arhitectură. În 1907 devine arhitect diplomat și membru al S.A.D.G. franceze.
La întoarcerea în țară, în 1907, Ernest Doneaud este angajat arhitect-șef al serviciului tehnic din Primăria capitalei. În 1908 primește și cetățenia română. Cariera sa debutează și prinde avânt și prin susținerea omului politic liberal și primarul capitalei, Vintilă Brătianu (1867-1930), artizanul Societății Locuințelor Eftine și al primei parcelări din strada Lânăriei, precum și al Societății Govora-Călimănești. Doneaud lucrează și pentru Ministerul de Război în timpul primului război mondial.
Ernest Doneaud a fost membru în consiliul de administrație și administrator-delegat al societății „Construcția modernă”, din 1933 devine președintele ei. În 1927 devine membru corespondent al Societății Urbaniștilor din România. Între 1932-1936 face parte din Comisia de sistematizare a capitalei, apoi este numit în postul de arhitect la Direcțiunea Consiliului Tehnic Superior. Între 1941-1942 Doneaud a fost ajutor de primar al comunelor suburbane Băneasa și Șerban Vodă. În 1953 era pensionar, membru al U.A.R. și arhitect referent la I.S.P.R.
 
Avem disponibile 5 albume tipărite din monografia dedicată arhitectului Ernest Doneaud. Comenzi directe la 100 lei pe edituraistoriaartei@gmail.com 

Oferte valabile până la 29 decembrie 2023.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu