sâmbătă, 29 iunie 2024

Inaugurarea oficială a Centrului Cultural din Școala veche, Bolintin Vale

Vineri, 28 iunie, am răspuns invitației de participare la evenimentul de inaugurare după finalizarea proiectului „Restaurare-consolidare și valorificare Şcoala Veche în vederea amenajării Centrului Multicultural Bolintin Vale, județul Giurgiu”, finanţat prin Regio. Au mai luat parte oficialităţi, specialişti implicaţi în proiect, scriitori, oameni de cultură şi artă, localnici.


Cu începere de la ora 11.00, Primăria oraşului Bolintin Vale a inaugurat Centrul Cultural „Şcoala Veche”, care va funcţiona într-o clădire emblematică pentru comunitatea bolintineană, semnată de arhitectul elvețian John E. Berthet, clasată monument istoric. Prilejul a fost finalizarea proiectului de restaurare şi dotare, finanţată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural / Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protecția, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural / Apel de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării în ce privește axa prioritară 3 a SUERD ,,Promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni”.

Investiția a presupus: restaurarea, consolidarea, dotarea cu mobilier și echipamente a monumentului istoric „Școala Veche”; amenajarea spațiilor expoziționale și dotarea Centrului multicultural Bolintin Vale în vederea redării accesului publicului larg la surse de informare privind istoria orașului, la tradiții și cultură; asigurarea mijloacelor corespunzătoare pentru informarea și promovarea obiectivului restaurat „Școala Veche”, în scopul introducerii acestuia în circuitul public; digitizarea monumentului istoric restaurat „Școala Veche”.

https://scoalaveche.ro/










joi, 27 iunie 2024

Simpozion Petre Oprea, ediția XII




 

 

 

Listele lui ”Ghirușa”: lucrări inedite ale arhitectului Arghir Culina

Arhitectul aromân Arghir Culina (1883-1972) a fost una dintre marile personalități ale arhitecturii românești antebelice și interbelice. În 2022 am început cercetarea susținută a tuturor fondurilor de arhivă disponibile în spațiul public, cu intenția de a realiza un album monografic pentru a marca data de 15 iulie 2023, sărbătoarea celei de-a 140 a zi de naștere a sa.

Șansa a făcut să descopăr în Arhiva Uniunii Arhitecților o listă de proprietari (fără adrese), scrisă și depusă pentru înscrierea sa în această instituție în 1953. La seria de proprietăți inedite s-au adăugat ulterior și cele realizate în colaborare cu cumnata sa, arhitecta Ada Zăgănescu, prezentate și chiar ilustrate de aceasta tot pentru înscrierea în U.A.R.

Ca urmare a unui eveniment organizat în mai 2023 în vila avocatului Aurel D.Mincu, lucrare a lui Culina din 1916-1918, a luat legătura cu mine o descendentă a surorii arh.A.Culina, Maria Ghiaciu. Moștenitoare directă a proprietăților imobiliare ale arh.A.Culina, doamna inginer mi-a pus la dispoziție lista dactilografiată în anii '60 în care se regăsesc aproximativ 380 de lucrări din toate etapele carierei arhitectului aromân.

Astfel se completează o carieră remarcabilă care se întinde din 1905 până la mijlocul anilor '60 din București până pe Valea Prahovei și pe litoralul Mării Negre și dincolo de hotare, însumând peste 400 de realizări. Comunicarea își propune să rezume sursele de informații identificate în ultimii 2 ani în vederea recuperării memoriei și operei sale, care până nu demult includea nici 20 de lucrări.

Moderator: Mihaela VARGA; Organizatori: Victoria URSULEANU PARIZESCU, Puiu Karlfried PATZELT, Armand VOICU, membri SCAR, dr. Vasile COSTOIU, director al Muzeului „Vasile Grigore, pictor şi colecţionar“; Lorena DOBRE, muzeograf și Mihaela VARGA, membru Clubul România – UNESCO, membru SCAR.