joi, 27 iunie 2024

Simpozion Petre Oprea, ediția XII




 

 

 

Listele lui ”Ghirușa”: lucrări inedite ale arhitectului Arghir Culina

Arhitectul aromân Arghir Culina (1883-1972) a fost una dintre marile personalități ale arhitecturii românești antebelice și interbelice. În 2022 am început cercetarea susținută a tuturor fondurilor de arhivă disponibile în spațiul public, cu intenția de a realiza un album monografic pentru a marca data de 15 iulie 2023, sărbătoarea celei de-a 140 a zi de naștere a sa.

Șansa a făcut să descopăr în Arhiva Uniunii Arhitecților o listă de proprietari (fără adrese), scrisă și depusă pentru înscrierea sa în această instituție în 1953. La seria de proprietăți inedite s-au adăugat ulterior și cele realizate în colaborare cu cumnata sa, arhitecta Ada Zăgănescu, prezentate și chiar ilustrate de aceasta tot pentru înscrierea în U.A.R.

Ca urmare a unui eveniment organizat în mai 2023 în vila avocatului Aurel D.Mincu, lucrare a lui Culina din 1916-1918, a luat legătura cu mine o descendentă a surorii arh.A.Culina, Maria Ghiaciu. Moștenitoare directă a proprietăților imobiliare ale arh.A.Culina, doamna inginer mi-a pus la dispoziție lista dactilografiată în anii '60 în care se regăsesc aproximativ 380 de lucrări din toate etapele carierei arhitectului aromân.

Astfel se completează o carieră remarcabilă care se întinde din 1905 până la mijlocul anilor '60 din București până pe Valea Prahovei și pe litoralul Mării Negre și dincolo de hotare, însumând peste 400 de realizări. Comunicarea își propune să rezume sursele de informații identificate în ultimii 2 ani în vederea recuperării memoriei și operei sale, care până nu demult includea nici 20 de lucrări.

Moderator: Mihaela VARGA; Organizatori: Victoria URSULEANU PARIZESCU, Puiu Karlfried PATZELT, Armand VOICU, membri SCAR, dr. Vasile COSTOIU, director al Muzeului „Vasile Grigore, pictor şi colecţionar“; Lorena DOBRE, muzeograf și Mihaela VARGA, membru Clubul România – UNESCO, membru SCAR. 












 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu