sâmbătă, 17 mai 2025

Conferința V: Arhiva de arhitectură: căminele interbelice, 28 mai

Miercuri, 28 mai, de la 18:30
Arhiva de arhitectură: căminele interbelice
 
Temele conferinței V:
Căminele de ucenici din Câmpina și Ploiești
Căminele de ucenici confesionale din jud.Bihor
Studii de caz: Cluj și Târgu Mureș
Aspecte din viața cotidiană în căminele de ucenici

meet.google.com/ngy-vadc-fnp

Cluj și Târgu Mureș- Două cămine de ucenici începute de autoritățile locale, asociații de meseriași, dar nefinalizate, au fost preluate de către Ministerul muncii:  proiectate într-un stil specific dinainte de 1914 în Transilvania, dar finalizate de autoritatea centrală și decorate cu elemente de arhitectură național românească.

A treia generație de cămine, construite în programul de edificarea ministerului sunt cămine moderne, cu o arhitectură modernistă, eventual cu discrete elemente decorative românești. Ele constituie cristalizarea matură a programului de arhitectură a căminelor de ucenici. Sunt clădiri de mari dimensiuni, care grupează mai multe funcțiuni: cea de cămin pentru ucenici cu dormitoare, infirmerie, săli de curs, bibliotecă, sală de mese, baie. Cantina, baia și sala de mese erau deschise și altor ucenici din afara căminului și muncitorilor. Pe lângă această funcțiune în clădire erau proiectate să funcționeze și Inspectoratul muncii și Institutul de orientare profesională.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“- București

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură


 

2 comentarii:

  1. Buna Oana,
    Felicitari pentru proiectul asta !
    Se va putea urmari live conferinta pe acel link ? Despre care camin de ucenici din Campina este vorba ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate conferințele sunt publice, cu acces gratuit pe link-urile afișate. În Câmpina: căminul ”Steaua română” donat în 1928 Ministerului Muncii.

    RăspundețiȘtergere