miercuri, 21 octombrie 2015

Conferinta „Arhitecti si ingineri germani in Bucuresti”, 5 noiembrie, ora 18:30

Comunicat de presă
Arhitecți și ingineri germani în București II

Asociația Istoria Artei și Casa de cultură „Friedrich Schiller” organizează joi, 5 noiembrie, de la ora 18:30, conferința „Arhitecți și ingineri germani în București”, în str. Batiștei nr. 15, încheind o serie de evenimente dedicate patrimoniului și personalităților din domeniul construcțiilor.

Design: Cristian Gache

Cea de-a doua parte a conferinței istoricului de artă Oana Marinache vizează câteva personalități germane din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea precum Frederich Scheller (1821-1883), Oscar Maugsch (1857-?) și Johann Storck (1866-?). Invitatul special, arh. dr. Vlad Mitric-Ciupe, va prezenta „Arhitecții români de origine germană întemnițați politic de către regimul comunist”. În perioada 1944-1964 au fost închiși peste 150 de arhitecți. Studenți sau diplomați, cu toții au încercat să își păstreze o formă de independență în fața tăvălugului ideologic. Poate că cel mai nedrept au plătit arhitecții de origine germană, pentru simplu fapt că erau germani. Comunicarea va prezenta cadrul general și cazurile individuale ale arhitecților Helmuth Zeidner, Helmut Wenzel, Kurt Fromm și Jean Schafhutl.


Design: Cristian Gache

Proiectul Arhiva de Arhitectură www.arhivadearhitectura.ro a fost inițiat în 2013 de Asociația și Editura Istoria Artei și vizează selectarea și digitizarea prin fotografiere a unor importante mărturii legate de începuturile arhitecturii și ingineriei din București (documente, planuri, schițe). Etapa din 2015 a cercetărilor se axează pe punerea în valoare a caselor arhitecților bucureșteni.

Oana Marinache, cercetător, istoric de artă, coordonatoarea proiectului „Arhiva de arhitectură”, autoarea a mai multor monografii de arhitecți și trasee urbane de arhitectură bucureșteană, este doctorand al Universității Naționale de Arte din București.

Vlad Mitric-Ciupe, absolvent al Facultății de Arhitectură, Universitatea „Spiru Haret“ și al programului de master al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Doctor în arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“. Asistent universitar doctor la Facultatea de Arhitectură a Universității „Spiru Haret“ din București.

Finanțatori:
Proiect cultural co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”
Proiect editorial online co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural co-finanţat de A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”

Parteneri ai proiectului: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipiului București, Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Orașul lui Bucur, Bucureștii Vechi și Noi, Idei Urbane, Arhitext, Analiza istorico-arhitecturală, Bună dimineața, București!, Asociația Arche, Evo Conta, Logotype

Prezentarea activităților proiectului se realizează prin:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu