vineri, 30 octombrie 2015

Expozitie, 12 noiembrie, ora 18:30, Casa Fr. Schiller

Comunicat de presă
Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015
Reconstituire istorică și virtuală

În perioada 15 septembrie - 15 noiembrie Asociația Istoria Artei desfășoară proiectul cultural „Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015” cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național în sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material.

Joi, 12 noiembrie, de la ora 18:30, vă invităm la vernisajul expoziției „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015” care are loc între 12 - 27 noiembrie la Casa de cultură „Friedrich Schiller”, din str. Batiștei nr. 15.

Design: Cristian Gache si Andrei Popescu

Expoziția este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. La eveniment vor vorbi istoric de artă Oana Marinache și urbanist Andrei Popescu. Expoziția va fi prezentată și la Palatul Mogoșoaia în perioada 2 – 23 decembrie.

În 2015 sărbătorim 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici „Domnița Bălașa”, dar comemorăm și 30 de ani de la demolarea complexului.

Echipa proiectului și-a propus cu această ocazie reconstituirea istoriei Așezămintelor Brâncovenești, a căror moștenire a dăinuit din veacul al XVIII-lea până la 1984-1985. Proiectul a avut mai multe componente de valorificare a patrimoniului: cercetarea de arhivă a fondurilor legate de Așezămintele Brâncovenești, etapa de reconstituire digitală a clădirilor complexului spitalicesc, susținerea a 3 conferințe, organizarea unui tur ghidat la Biserica Domnița Bălașa, organizarea de ateliere pentru elevi în școlile bucureștene, tipărirea unor broșuri și pliante, publicarea de articole și organizarea unei expoziții cu reconstituirile virtuale.

Echipa proiectului: istoric de artă Oana Marinache (coordonare), urbanist Andrei Popescu, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, doctorand arh. Andrei Răzvan Voinea, comunicare Gabriela Ristea, responsabil financiar Roxana Alina Istudor

Finanțator: Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Idei Urbane, Muzeul Municipiului București, Bucureștii Vechi și Noi, Orașul lui Bucur, Bucureștiul Meu Drag, Analiza istorico-arhitecturală, Logotype

Prezentarea activităților proiectului se realizează prin:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu