vineri, 1 noiembrie 2019

Parcelări publice și private (1890-1940)

Inițiată de Asociația Istoria Artei în primăvara acestui an, cercetarea de arhivă și de teren și-a propus să ne ofere o imagine mai detaliată asupra modului în care se dezvoltă nordul orașului în perioada 1890-1940, prin intermediul unor parcelatori privați (boieri, bancheri, industriași, arhitecți și antreprenori), al unor societăți de asigurare, de construcții, bănci și al autorităților comunale.

În primele luni am organizat o serie de ateliere de istorie urbană, tururi ghidate, prezentări și excursii în București, Sinaia, Constanța, Mamaia și Eforie Nord și am realizat materialele informative tipărite (tiraj 1575 exemplare, designer grafic Cristian Gache și arh. Ioana Simion). Cea mai mare categorie de beneficiari direcți a fost formată din elevi și liceeni bucureșteni, istoricul Alina Havreliuc interacționând cu aproximativ 720 de participanți la atelierele și traseele urbane.


Tururile ghidate, susținute de arhitect Raluca Zaharia, istoric dr. Andrei Răzvan Voinea și istoric de artă dr. Oana Marinache, au fost organizate în ultimul sfârșit de săptămână al lunilor mai-septembrie, conducându-i pe cei peste 200 de participanți în parcelările "Soc. Comunale de Locuințe Eftine", "Mornand & asociații", "Eforiei Spitalelor Civile", "Moțoi", "Carol Benisch", "Louis Pierre Blanc", "George Duca", "Constantin Spandonide", familiilor Paraschivescu, Dinulescu, Buescu, "Bonaparte/Regele Ferdinand I", "Soc. Clădirea românească ", "Moara București", comunale ale Împroprietăriților de război, "Uzinelor si Domeniilor Reșița", "Soc. Edilitatea" ,"Casa de credit a Ministerului de Finanțe", "Câmpu' Porumbaru" și "Banca Marmorosch Blank".


Cu ajutorul partenerilor și susținătorilor proiectului nostru, am organizat mai multe conferințe și prezentări publice ale rezultatelor cercetărilor întreprinse și publicațiilor informative realizate în cadrul proiectului. Astfel am putut să analizăm unele studii de caz, ale parcelărilor Soc. Comunale de Locuințe Eftine, Moser, Boehacker & Schindl, Boerescu, Benisch, dar și să conturăm tendințele generale ale evoluției arhitecturale și urbanistice din nordul capitalei în perioada 1890-1940. La aceste evenimente organizate în lunile iunie, septembrie și octombrie au participat peste 150 de specialiști, dar și proprietari sau reprezentanți ai presei.


Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Casa de cultură "Friedrich Schiller", Seneca AntiCafe, Elite Art Gallery, școli și licee bucureștene

Adresăm mulțumiri speciale Artmark Historical Estate pentru promovarea publicațiilor de istoria arhitecturii și găzduirea unei prezentări în luna septembrie.

Proiectul cultural "Parcelari publice și private (1890-1940)" a beneficiat de o finanțare din partea Ordinului Arhitecților din România, din Taxa Timbrul Arhitecturii 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu