Avem plăcerea să anunțăm două noi numere ale publicației culturale ArhiTur:
Mahalaua Mântuleasa
Ceea ce numim astăzi Strada Mântuleasa este de fapt o mică porțiune din ceea ce a fost odinioară, ea pornea din Calea Călărașilor (fostul Podul Vergului) și se continua sinuos până în Calea Moșilor. Stradela Mântuleasa este cea care se deschide mai târziu în latura Bisericii Mântuleasa, astăzi fiind cunoscută ca strada Pictor Romano (primele numere pare). De altfel și primele numere ale străzii de altădată Mântuleasa sunt astăzi ”ascunse” în istoria străzii Pictor Luchian, stradă pe care familia pictorului nici măcar nu a locuit. Târziu i s-a încorporat Mântulesei strada Ventului, adică tronsonul de astăzi din intersecția cu Plantelor până în Bulevardul Carol I. Investigația de arhivă a scos la lumină istorii despre terenuri, case de arhitecți, negustori de diferite etnii, pensionate de fete, o școală de băieți celebră, moșteniri și drame de familie. Nr. 2/2021 (XV) încearcă astfel să prezinte straturile istorico-arhitecturale ale acestei zone, descoperindu-i pe locuitorii și creatorii clădirilor, lăsând în urmă aura de mister a legendelor urbane sau a literaturii lui Mircea Eliade.
Cercetare și autor texte: istoric de artă dr. Oana Marinache
Concept grafic: Cristian Oprea
Tipărit la: Dynamic Print Solutions SRL
Cuprins
Argument
Istoric
Strada Mântuleasa - numere impare
Strada Mântuleasa - numere pare
Strada Pictor Luchian - numere impare
Strada Pictor Luchian - numere pare
Strada Pictor A. Romano - numere pare (fosta Fundătură Mântuleasa)
Interior 44 pagini + 4 coperte color
Reproduceri planuri de arhivă din fondul Tehnic și fondul Alinieri al Primăriei Municipiului București
Strada Clemenței - C.A. Rosetti
Vechea denumire a uliței analizate în acest număr 2/2022 (XVII) este cea de Clemenței. Oficialitățile și oamenii de cultură au decis apoi ca strada să se numească C. A. Rosetti, un personaj cheie al Bucureștiului, om politic și de cultură, editor important, care locuit cu familia sa la numărul 12, chiar în dreptul Bisericii Bradu Boteanu. Zona păstrează încă reședințele elegante de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și imobile moderniste din anii ’30. După schimbarea de regim și naționalizarea proprietăților, situația construcțiilor a rămas relativ la fel, singura modificare fiind după cutremului din ’77, când a dispărut Blocul Algiu de pe colțul cu Bulevardul Magheru.
Cercetare și autor texte: istoric de artă dr. Oana Marinache, Narcis Ispas
Fotografii de arhivă: Patricia Lupuțiu, Oana Marinache, Rodica Stan
Fotografii de epocă: biblioteca arh.dr. Mădălin Ghigeanu
Fotografii de teren: Alina Havreliuc
Design grafic: arh. Ioana Gabriela Simion
Tipărit la: Delta Print Line SRL
Interior 40 pagini + 4 coperte color
Cuprins
Argument
Istoric de la mahala la stradă
C.A.Rosetti
Numere impare
Plan cadastral
Numere pare
Acest număr este publicat cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației “Istoria Artei”, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu