duminică, 1 martie 2015

Albumul „Arhiva de arhitectură 1830-1860”

Asociația și Editura Istoria Artei a inițiat în 2013 proiectul „Arhiva de Arhitectură 1830-1860”, concretizat în 2014 în site-ul www.arhivadearhitectura.ro, care vizează selectarea și digitizarea prin fotografiere a unor importante documente legate de începuturile arhitecturii și ingineriei bucureștene (documente, planuri, schițe) și conturarea carierei a peste 30 de personalități străine, care și-au desfășurat activitatea în perioada 1830-1860.


Design: Cristian Gache

Numele cele mai importante, identificate în fondurile arhivistice (Planuri, Vornicia, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, Primăria Municipiului București – Fond General, Ministerul Lucrărilor Publice, R.E.A.Z.) sunt de rezonanță germană: baronii prusaci Rudolph von Borroczyn și Alexander von Montbach, arhitecții Josef Hartl, Julius și Gustav Freywald, Heinrich Fensser, Josef Weltz, Conrad Schwenk, Johann Weitt, grădinarul Ulrich Hoffman, elvețieni precum Johann Schlatter, austrieci Carl Friedrich Wilhelm Meyer, Anton Hefft, Karl Benesch, Luigi Lipizer, Petre Tabai, sași George de Gaudi, Moritz von Ott. Acestora li se alătură și câțiva arhitecți și ingineri francezi: Michel de Sanejouand, Xavier Villacrose, Jean Marsillon.

În vederea realizării albumului color „Arhiva de Arhitectură 1830-1860: o colecție unică de planuri și schițe” apelăm la sprijinul a 100 de prieteni ai proiectului, pentru a reuși să strângem o parte din suma necesară intrării la tipar. Suma disponibilă până în prezent este de 3500 Ron, fiind aproape jumătate din cea totală necesară tiparului. Cei care doresc să primească un exemplar cu autograf, pot dona suma de 35 Ron (+comision bancar) în contul Asociației și Editurii Istoria Artei RO27INGB0000999902777826 deschis la ING Bank Iancului până la 10 martie 2015.

Albumul color grupează cele mai importante documente vizuale găsite de noi pe parcursul cercetării, fiind împărțite în următoarele categorii de proiecte de arhitectură și urbanism: curți domnești și administrative, instituții publice, lucrări hidrotehnice și de canalizare, lucrări de pavaj, deschidere de străzi și șosele, grădini publice, cimitire, biserici, spitale, hanuri și prăvălii, moșii, case, elemente de decorație interioară.

Echipa proiectului: istoric de artă drd. Oana Marinache, fotograf și grafician Cristian Gache
Date tehnice album: format landscape, 21 cm x 15 cm, color, 200 pag., 300/500 exemplare
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România, Administrația Fondului Cultural Național, Muzeul Municipiului București, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Casa de cultură Friedrich Schiller, Institutul Central de Cercetare Științifică, Orașul lui Bucur, Bucureștii Vechi și Noi, Logotype, Idei Urbane, Analiza istorico-arhitecturală, Asociația Arché, EvoConta
Evenimente de prezentare: Casa de cultură Friedrich Schiller: 2 aprilie 2015 și Muzeul Municipiului București: 3 aprilie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu