vineri, 20 martie 2015

Lansarea albumului de planuri „Arhiva de arhitectură 1830-1860”, Palatul Suțu, 3 aprilie, ora 18:30

Vineri, 3 aprilie, ora 18:30, la Palatul Suțu, are loc lansarea albumului „Arhiva de arhitectură 1830-1860, o colecție unică de planuri și schițe”, apărut la Editura Istoria Artei, lucrare coordonată de Oana Marinache și Cristian Gache.
Invitați: dr. Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului București și dr. Alina Pavelescu, Director Adjunct al Arhivelor Naționale ale României

Design: Cristian Gache

Proiectul cultural „Arhiva de arhitectură 1830-1860” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei în 2013, dar marea majoritate a activităților s-au desfășurat în 2014, fiind posibile prin câștigarea unor finanțări nerambursabile, prin concursurile organizate de Ordinul Arhitecților din România și Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul vizează selectarea și digitizarea unor importante documente legate de începuturile arhitecturii și ingineriei bucureștene (documente, planuri, schițe) și conturarea carierei unor personalități străine care și-au desfășurat activitatea în Țara Românească, în perioada 1830-1860. 

Inițiativa Asociației Istoria Artei a apărut, în primul rând, pe fondul cercetării lucrării de doctorat, ca răspuns la nevoia de recuperare a primei perioade a secolului al XIX-lea, aproape necunoscută publicului larg și chiar și cercetătorilor. Motivele sunt multiple, în principal, accesulul limitat la documentele istorice, indisponibilitatea unor fonduri (spre exemplu, Obștescul Control al Ţării Românești), scoaterea documentelor vizuale din dosare și risipirea lor în alte fonduri sau chiar instituții depozitare, presupunerea că planurile s-au pierdut definitiv, utilizarea scrierii chirilice de mână, documentaţia în limba franceză sau germană gotică. 

Bogăția de documente și mărturii vizuale prezente în fonduri mai puțin cercetate ale Arhivelor Naționale ale României, depozitarii acestor fonduri de arhitectură, este surprinzătoare. Identificarea, descifrarea, selectarea, prelucrarea și publicarea lor servește cunoașterii istoriei orașului București și a administrației Valahiei, dar mai ales redescoperirii patrimoniului arhitectural și a unor personalități fascinante care au contribuit la dezvoltarea societății românești.

Prezentarea planurilor și schițelor a fost grupată în marile categorii ale proiectelor publice, incluzând și câteva exemple de construcții private și moșii extraurbane. Unele proiecte au rămas doar în faza de concept sau au suferit modificări radicale, fiind imposibil de verificat astăzi.

După o minunțioasă fotografiere și recompunere, documentele vizuale se prezintă publicului în forma lor autentică, șifonate, găurite, rupte, lipite, mucegăite, restaurate, reușind să redea senzația de fragilitate, dar, paradoxal, și să impresioneze prin durabilitatea hârtiei sau pânzei. Ele rămân martorii unei epoci pline de culoare, ce așteaptă să fie redescoperită și reinterpretată. 




Date tehnice: 208 pagini, color, format 15 cm x 21 cm, prefață, index și surse






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu