joi, 1 noiembrie 2018

Safta Brâncoveanu - Chipul unei nobile prințese, 17 noiembrie, Mogoșoaia

Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 17:00, în Sala Scoarțelor a Palatului Mogoșoaia la conferința prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la inaugurarea Primului Spital Brâncovenesc::

Safta Brâncoveanu - Chipul unei nobile prințese

Prezintă:
Maica Cleopatra Ștefanache (Mănăstirea Godoncourt, Franța)
Oana Marinache (Asociația Istoria Artei)

Design: Cristian Gache


Despre conferențiare:

Maica Cleopatra Ștefanache, de metanie și încă închinoviată la Mănăstirea Văratec (2010), este de profesie doctor medic veterinar. A fost transferată de la Mănăstirea Văratec, cu binecuvântarea IPS Mitopolitului Teofan și a IPS Mitopolitului Iosif, a maicii starețe și a părintelui duhovnic, Arhimandritul Nichifor, în Franța la Mănăstirea ortodoxă a Naşterii Maicii Domnului de la Godoncourt.

Chemarea spre viața călugărească a venit pe când avea aproximativ 13-14 ani și tatăl, care se ocupa atent de formarea ei, i-a recomandat diferite cărți de citit. Printre aceste cărți, au fost și volumele „Trecute vieți de doamne și domnițe” de Constantin Gane. Cu mintea de copil a înțeles că dacă numeroase doamne, cu o poziție socială aleasă și care aveau tot ce le putea oferi lumea oferi, au ales drumul călugăriei, acesta trebuie să fie cel mai demn și cel mai frumos drum de urmat. Gândul acesta a fost pretudindeni în toate etapele vieții sale.

„În 2010, când am ajuns la Văratec, m-a intrigat o statuie a unei prințese, care se afla în mijlocul unui loc plin cu vegetație, un pic haotic crescută, ascunsă privirilor. Era statuia domniței Safta Brâncoveanu, una din eroinele din „Trecute vieți de doamne și domnițe”. Am început să cercetez de atunci viața nobilei prințese, devenită schimonahie la mănăstirea Văratec. Aș zice că m-am atașat de sfinția sa impresionata fiind de dragostea ei plină de jertfă, de bărbăția ei de a rândui Așezămintele Brâncovenesti și în special Spitalul Brâncovenesc la București.

Maica Safta Brâncoveanu rămâne un chip de trăire a vieții în toată plinătatea ca fiică de boier moldovean, ea fiind născută în familia Balș, apoi ca soție a ultimului dintre Brâncoveni, mamă adoptivă a Zoei Mavrocordat, soacră a domnitorului Gheorghe Bibescu și, în final, cunoscută drept „Brâncoveanca cea bogată și milostivă”, cum spunea Ion Creanga. A trăit ultimii ani ai vieții sfinției sale, între 1840 si 1857, ca schimonahia Elisabeta (Safta) Brâncoveanu în Mănăstirea Văratec.” (Maica Cleopatra Ștefanache)

Participarea Maicii Cleopatra la conferința de la Palatul Mogoșoaia are loc cu binecuvântarea IPS Iosif, Mitropolit Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.


Oana Marinache este istoric de artă, cercetător și autor a peste 20 de studii monografice. A absolvit Academia de Studii Economice (2003), deținând un master în Relații Internaționale; ulterior a urmat cursurile Facultății de Istoria şi Teoria Artei - Universitatea Națională de Arte București (2008-2011), obţinând în cadrul aceleiaşi instituţii diploma de doctor cu teza „Arhitectura și decorația interioară a reședințelor familiilor Bibescu - Basarab Brâncoveanu”. 

În toamna anului 2015 a coordonat proiectul cultural „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București și Casa de cultură „Friedrich Schiller”. 
Membră a Uniunii Artiștilor Plastici, secția critică. A primit premiul „G. Oprescu” al Academiei Române pentru lucrarea „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (2014). Membru fondator și președinte al Asociației Istoria Artei


Intrarea la evenimentul din 17 noiembrie este liberă.

Transport public: de la gura de metrou 1 Mai (Piața Chibrit) circulă la fiecare 15-20 minute linia 508 către Mogoșoaia (stația Palat brâncovenesc), preț călătorie 2 lei

Transport privat: taxă de parcare 2 lei/zi/autovehicul

Palatul este deschis în fiecare zi, de marți până duminică, între 10:00 – 18:00

https://palatebrancovenesti.ro/

Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoșoaia este o instituție subordonată Primăriei Municipiului București.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu