duminică, 16 octombrie 2016

Conferința „Repere cehe în arhitectura românească”, 25 octombrie, Centrul Ceh

Conferința publică „Repere cehe în arhitectura românească” din 25 octombrie, de la ora 18:30, susținută de istoric de artă dr. Oana Marinache, la Centrul Ceh, sub patronajul Ambasadei Cehiei din București, ne prilejuiește o trecere în revistă a activității arhitecților cehi Anton Onderka, Karl Böhnisch/Carol Benisch și Karel Zdeněk Líman, care au contribuit substanțial la crearea unor monumente, repere importante în arhitectura românească.


Design: Ioana Simion și Georgiana Stoian

Cel mai longeviv exemplu este Carol Benisch (1822-1896), născut în Imperiul Austriac, într-o zonă ce se află astăzi în Republica Cehă. Activ ca arhitect mănăstiresc, Benisch a reparat edificii religioase, dar a contribuit şi la ridicarea Bisericii şi Azilului Domniţa Bălaşa, Spitalului Brâncovenesc, Azilului Doamna Elena, Catedralei catolice Sf. Iosif, Palatului Academiei din Bucureşti, Catedralei Sf. Petru și Pavel din Constanța.

Cel de-al doilea arhitect ceh, Anton Onderka, cu studii în spațiul austriac, a fost activ în București între 1856-1886, realizând nenumărate case cu prăvălii în diferite zone comerciale, marea majoritate în stilul neoclasic.

Karel Zdeněk Líman (1855-1929), arhitectul Casei regale a României, contribuie fundamental, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în perioada interbelică, la reședințele din Sinaia, Bran, Copăceni, București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu