vineri, 26 februarie 2016

Redescoperirea Marthei Bibescu, Muzeul National Peles, 5 martie, ora 11

Muzeul National Peles si Asociatia Istoria Artei va invita sambata, 5 martie, orele 11.00, la Castelul Peles, la prima conferinta a anului 2016. Evenimentul va avea loc in Sala mare de concerte, iar intrarea este libera.

Conferinta se intituleaza ,,REDESCOPERIREA MARTHEI BIBESCU" si va fi sustinuta de istoricul de arta, Oana Marinache !

Va asteptam sa sarbatorim impreuna implinirea a 130 de ani de la nasterea acestei mari personalitati a culturii romane, a carei biografie este strans legata de Casa regala

Concept grafic: Sabina Călin
Iata cum o caracteriza in ,,Povestea vietii mele", Regina Maria: ,,Martha intrase în viață înțeleaptă de la început și plină de știință. De copilă, Martha era un om în toată firea. Am cunoscut-o fetiță, în primii ani după venirea mea în România, căci era între noi o diferență de zece ani. O poreclisem ''poney'' (...). Din prima ei copilărie, Martha dădea semne că va fi frumoasă și visa măriri. O însuflețea tot ce era măreț în astă lume, fie că era vorba de regi sau de orice alt lucru de seamă. Nume mari, succese mari, talente mari, cariere fabuloase, toate o vrăjeau pe mica fetiță cu ochi căprui, cu minte ageră și cercetătoare. Îmi plăcea să o am pe lângă mine; avea o fire nespus de bogată și de învioratoare, iar adorația ce avea pentru mine îmi măgulea vanitatea de ființă tânără. Aveam doar un nume însemnat și două lungi șiruri de străbuni în amândouă capetele Europei; toate acestea le știa Martha. Ca toți Lahovareștii era un soi de enciclopedie chiar la vârsta ei fragedă, și avea o memorie minunată; niciodată nu uita nimic și nici nu se înșela. Chiar când era copilă nu mi se părea că sunt lângă un suflet mult mai tânăr decât al meu. În ''poney'' nu era nimic naiv, ochii erau pânditori și mintea mereu în lucrare. Fetița frumoasă ajunse o femeie cât se poate de atrăgătoare, ba chiar o adevărată frumusețe: cu ochii ei mari, (...) Martha avea ceva din Circe în puterea ei de a fermeca''. (Macrina Oproiu)

luni, 15 februarie 2016

Reconstituiri digitale „Complexul Palatelor Știrbey”


Cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a Asociației Istoria Artei și a trei ani de publicații de artă și arhitectură, lansăm o nouă colecție de broșuri dedicate reconstituirilor digitale.



„Complexul Palatelor Știrbey” este rodul colaborării cu Andrei Popescu de la Idei Urbane care a reconstituit virtual toate clădirile din secolul al XIX-lea și al XX-lea, cele mai multe fiind astăzi demolate. Conceptul grafic îi aparține lui Cristian Gache.


Broșura este format A5, conține 12 pagini, color, prețul de achiziție direct de la edituraistoriaartei@gmail.com este de 10 lei.

vineri, 5 februarie 2016

Conferințe „Martha Bibescu 130”

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia împreună cu Asociația Istoria Artei vă invită duminică, 21 februarie 2016, de la ora 16:00, la două conferințe în cadrul „Anului Cultural Martha Bibescu 130”:

Reactivarea trecutului în opera Marthei Bibescu
istoric de artă Doina Mândru

Reședințele Marthei Bibescu
istoric de artă Oana Marinache

Design: Cristian Gache

În perioada 31 ianuarie - 28 februarie 2016 Palatul Mogoșoaia găzduiește expoziția de fotografii de epocă dedicată prințesei Martha Bibescu cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea ei.