sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Întâlnire la Palat, expozitie la Carusel, 2 februarie, ora 19:00


ÎNTÂLNIRE LA PALAT – JURNALUL UNUI ATELIER DE ARHITECTURĂ LA 

CONACUL CHRISSOVELONI DIN GHIDIGENI

VINERI, 2 FEBRUARIE – 19:00 | GALERIA AIURART - CĂRTUREȘTI CARUSEL – LIPSCANI nr. 55

Expoziția „Întâlnire la Palat” rezumă în imagini activitatea ultimilor ani ai echipei ce organizează atelierul de arhitectură de la conacul Chrissoveloni din comuna Ghidigeni, GL și prezintă fotografii de epocă și actuale, planșe de arhitectură și scenarii de transformare, releveul 3D și 2D al clădirii, desene, schițe, amintiri.



Prin Galeria Aiurart expoziția unește doi poli importanți ai patrimoniului Chrissoveloni –clădirea Cărturești Carusel și conacul de la Ghidigeni, monument istoric cu o poveste unică ce și-a deschis porțile în septembrie 2015 după mulți ani de liniște.

Fiind jurnalul unei incursiuni în necunoscut, aduce metafora căutării de indicii și povești de la conac printre piesele expoziției, invitând la un joc cu cerneală invizibilă și lumină ultraviolet.

Organizator: Întâlnire la Palat

Invitați: Jean Chrissoveloni, Oana Marinache, Mihaela Gudană

Parteneri: Imobiliara Chrissoveloni, Cărturești Carusel, Galeria Aiurart, Asociația Istoria Artei, Atelier ADHOC, DJC Galați, arh. Marian Lazăr, AbruptArhitectura, Consiliul Local Ghidigeni

Sponsori: Imobiliara Chrissoveloni, The Plot, arh. Marian Lazăr

Eveniment în cadrul Anului European al Patrimoniului

PATRIMONIUL NOSTRU: ACOLO UNDE TRECUTUL ÎNTÂLNEȘTE VIITORUL

Istoria Domeniului

Nikolaos Chrissoveloni cumpără în 1878 de la Dimitrie Mavrocordat un domeniu vast din Ghidigeni și astfel schimbă istoria acestui sat. În următoarele decenii se construiesc conacul cu grădina și piscinele sale, cavoul din pădure, biserica, școala din sat, o fabrică de băuturi spirtoase, primul teren de tenis acoperit din România, teren de golf, o fabrică de cărămidă și locuri de muncă pentru locuitorii satului.

Familia Chrissoveloni menține o relație de prietenie cu Regina Maria a României și astfel în timpul Primului Război Mondial conacul se transformă în spital al rețelei de ambulanțe Regina Maria după proiectul arhitectului Edmond Van Saanen-Algi.

În 1880-1881 fondează Banca Chrissoveloni pe strada Lipscani nr.17, dezvoltă afaceri în domeniul imobilar însă finalul celui de-al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului ce i-a urmat aduce naționalizarea tuturor proprietăților și duce la părăsirea României de către descendenții familiei Chrissoveloni.

Cei patru moștenitori au revenit după 1990 în țară încercând recuperarea proprietăților părinților. Un real succes al acestui lung drum reprezintă restaurarea clădirii de pe Lipscani, 55, unde se găsește librăria Cărturești Carusel, fiind urmat de încercarea de revitalizare a ansamblului de la Ghidigeni care în prezent este monument istoric.

joi, 11 ianuarie 2018

Patrimoniu românesc, influențe europene, 15-31 ianuarie

Asociația Istoria Artei organizează o serie de manifestări culturale, în cadrul proiectului „Patrimoniu românesc, influențe europene”, prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale 2018.


Design: Cristian Gache

2018 este sărbătorit și ca „Anul european al patrimoniului cultural”, dorindu-se creşterea înţelegerii publicului larg în direcţia valorificării şi protejării patrimoniului precum şi a implicării fiecărui cetăţean, a descoperirii valorilor naţionale şi a bogăţiei influenţelor europene. Continuând cercetările de arhivă dedicate celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, ne dorim să evidenţiem influenţele majore pe care le-au avut o serie de creatori de arhitectură sosiţi în ţara noastră sau români formaţi în străinătate, conturându-se două tendinţe majore: într-o primă etapă influenţa vieneză şi prusacă, urmată apoi şi cea de franceză.

Activitățile desfășurate în perioada 15-31 ianuarie sunt: cercetare de arhivă și pe teren, digitizarea unor planuri și schițe pe www.arhivadearhitectura.ro, organizarea de ateliere de istoria arhitecturii pentru elevi,  editarea și tipărirea unei broșuri și a unor cărți poștale, distribuirea lor gratuită, organizarea unor conferințe publice de prezentare a rezultatelor proiectului și a publicațiilor de istoria arhitecturii realizate de Editura Istoria Artei. Toate acestea continuă seria evenimentelor de promovare a unor personalități ale arhitecturii noastre, de valorificare a patrimoniului construit și de atenționare asupra stadiului precar în care se găsesc astăzi multe dintre clădirile realizate în secolul al XIX-lea.

Joi, 18 ianuarie, ora 18:30, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu, Bulevardul Ion C. Brătianu 2 


Marți, 23 ianuarie, ora 18:30, Librăria „Mihai Eminescu”, Bulevardul Regina Elisabeta 16 



Miercuri, 31 ianuarie, ora 18:30, Uniunea Arhitecților din România, Strada Jean-Louis Calderon 48 



Echipa proiectului: istoric de artă Oana Marinache, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, restaurator Ioana Olteanu, urbanist Andrei Popescu, arhitect Irina Criveanu, restaurator Maria Dumbrăvicean

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, Muzeul Municipiului București, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porțile Bucureștiului, Libraria „Mihai Eminescu”, Asociatia DAR Development, școli și licee din București, Ploiești și Titu

Participarea și materialele distribuite la evenimente sunt gratuite.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale