vineri, 24 septembrie 2021

Itinerarea expozitiei Smarandescu la Iasi si Sinaia

Asociația Istoria Artei are plăcerea să anunțe ultimele activități din cadrul proiectului cultural "Paul Smărăndescu 75": itinerarea expoziției la Iași și Sinaia. După ce desenele și schițele digitizate au fost prezentate în iunie-august la București în Librăria Seneca Anticafe și în Centrul de cultură Friedrich Schiller, expoziția ajunge în luna octombrie la Iași și la Sinaia.


Design: Cristian Oprea

Muzeul Municipal "Regina Maria" Iași, sub patronajul Primăriei Municipiului Iași, împreună cu importanți parteneri culturali, organizează între 30 septembrie – 3 octombrie cel de-al XXIII-lea Simpozion internațional "Monumentul - tradiție și viitor". Simpozionul ”Monumentul – Tradiţie şi Viitor” a devenit o manifestare cu un real impact asupra societăţii civile, a mediului academic și antreprenorial, la nivel local, naţional şi internaţional. Este o ocazie importantă de a reuni istorici, muzeografi, restauratori, arhitecți și ingineri și de a prezenta cele mai recente studii, cărți de specialitate, expoziții, proiecte de valorificare  a patrimoniului construit. Deschiderea expoziției ”Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75” are loc joi, 30 septembrie, la ora 12:40, în prezența istoricului de artă și curator Oana Marinache.


Design: Cristian Oprea


În data de 21 octombrie, la ora 13:00, vom vernisa la Palatul Pelișor expoziția de 40 panouri și vom prezenta catalogul tipărit, de 144 de pagini. După București, Sinaia a ocupat un loc aparte în viața și creația lui Paul Smărăndescu; aici a creat o vilă dublă pentru familia sa, a proiectat și alte reședințe private precum și Biserica Sf. Ilie, fiind și autorul proiectului de sistematizare al orașului din 1930.

Adresăm mulțumiri gazdelor, colaboratorilor și partenerilor noștri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Biblioteca Națională a României, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Pelișor.

Participarea la evenimente este gratuită, în cadrul proiectului susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

miercuri, 1 septembrie 2021

Pe urmele familiei Braikoff: din Olanda via Rusia spre România, 16 septembrie

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” în parteneriat cu Asociaţia Istoria Artei vă invită în data de 16 septembrie 2021, ora 18.30, la conferința „Pe urmele familiei Braikoff: din Olanda via Rusia spre România”, susținută de dr. Oana Marinache, istoric de artă, cercetător și președinta Asociației Istoria Artei, cu participarea specială a Cristinei Braikoff Zaman, descendenta familiei.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă. Participarea la eveniment: cu o rezervare prealabilă (e-mail: info@casaschiller. ro, sau telefon 021.319.26.88). Accesul publicului se va face cu respectarea reglementărilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.


Design: Raluca Hoisan