vineri, 31 martie 2017

Prezentare Jurnalul prințesei Nadeja Știrbey, Gallery, 5 aprilie, ora 19:00

Miercuri, 5 aprilie 2017, ora 19, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București) se va desfășura o nouă ediție a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie va fi prezentată cartea Nadejei Știrbey, „Jurnal de prințesă 1916-1919”. Invitat: dr. Oana Marinache. Evenimentul are loc sub egida Asociației Naționale pentru Arte Vizuale Contemporane.


Coperta: Cristian Gache

Jurnalul prințesei Nadeja Bibescu Știrbey a fost scris în perioada 1916-1919, imediat după intrarea României în război, evocând evenimente din Buftea, București, dar mai ales din perioada exilului la Iași.

Caietul cu însemnări în limba franceză a fost găsit în fondul familiei Știrbey de la Arhivele Naționale ale României și a fost tradus și editat de Oana Marinache și Elena Ciocoiu, fiind publicat în două ediții, în 2014 și 2015, în colecția „Carte de nu-mă-uita” a Editurii Istoria Artei.

Prințesa Nadeja Bibescu (1876-1955) a fost nepoata de bunic a domnitorului Gheorghe Bibescu (1842-1848). Crescută în Germania, Elveția și România, a fost căsătorită în 1895, la Geneva, cu vărul ei, prințul Barbu A. Ştirbey (1872-1946), cu care a avut patru fiice. Poetă, scriitoare, pictoriță amatoare, fotografă, prietenă a unor artiști și scriitori, prințesa Nadeja Știrbey își lasă amprenta asupra vieții culturale antebelice și interbelice.

Oana Marinache este istoric de artă doctor al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. În 2013 a publicat lucrarea de licență, „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară” (Editura ACS). În 2014 a tradus și editat Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919 și a publicat monografia „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii” (Editura ACS), care a primit Premiul „G. Oprescu” al Academiei Române. Lucrarea de doctorat a apărut în două volume, primul intitulat „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris”, în 2015, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, iar cel de-al doilea „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: între Paris și București” în toamna anului 2016, marcând și „Anul Cultural Martha Bibescu 130”. În prezent coordonează proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente” al Asociației Istoria Artei.



Prezentarea cărții sub forma unui atelier de lectură publică a Jurnalului Nadejei Știrbey (1916-1919) face parte din proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Eveniment Facebook

Galeria întâlnirilor are loc la Gallery, str. Leonida 9-11, in spatele teatrului Metropolis.









luni, 27 martie 2017

Tururile lunii aprilie

1 aprilie, 11:00 Zona Gradinii Cismigiu, punct de intalnire: Liceul Lazar
16:00 Plimbare pe str. Mântuleasa, punct de intalnire: colț Blvd.Carol


2 aprilie, 11:00 Traseu Albert Galeron, punct de intalnire: Ateneul Român
16:00 Familia si parcul Filipescu, punct de intalnire: Muzeul de Geologie

8 aprilie, 11:00 Plimbare pe str. Budisteanu, punct de intalnire: Catedrala Sf. Iosif
16:00 Traseu Ion Mincu, punct de intalnire: Școala Centrală

29 aprilie, 11:00 Grădina Ioanid, punct de intalnire: Fundatia Loewendal
16:00 Traseu Piaţa Victoriei - Sos. Kiseleff I, punct de intalnire: Muzeul Antipa


30 aprilie, 11:00 Traseu urban Edmond Van Saanen-Algi, punct de intalnire: ASE, Piata Romana
16:00 Traseu Sos. Kiseleff II - Arcul de Triumf, punct de intalnire: piațeta Regelui

Participare: 10 lei/persoană/tur
Broșură/pliant: 10 lei/ex.

Înscrieri: Numele (și numărul participanților, când se fac înscrieri în grup) la tururighidate@gmail.com până în ziua de vineri premergătoare turului.

Vom confirma participarea în limita a 25 de persoane/tur.

luni, 20 martie 2017

De la Marele Răzbel la Marea Unire

Asociaţia Istoria Artei desfăşoară în cursul anului 2017 proiectul cultural 
„De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente”. 

Design: Cristian Gache

Miercuri, 29 martie, de la ora 18:30, vă invităm la Casa Rosetti, din str. M. Moxa nr. 5, pentru lansarea proiectului și evocarea generalului și istoricului Radu R. Rosetti cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea sa. Descendent al unei familii boierești moldovene de seamă, urmează carieră militară, fiind remarcat pentru faptele sale de vitejie în timpul războiului. De numele său se leagă înființarea Muzeului Național Militar, dar și importante studii de istorie militară; a fost directorul Bibliotecii Academiei Române și ministru al educației și artelor.

Proiectul cultural vizează cercetarea, realizarea istoricului unor monumente de for public ridicate în onoarea eroilor, comemorarea eroilor și a faptelor lor, identificarea unor mărturii în scrisori, jurnale, arhive de familie, conceperea și publicarea unor materiale informative, identificarea unor probleme ale monumentelor de for public, propunerea unor soluții de protejare și promovare a patrimoniului, organizarea unor evenimente adecvate diferitelor categorii de vârstă.

Activitățile de valorificare a patrimoniului cultural material propuse sunt: organizarea de tururi ghidate, conferințe-comemorări, ateliere de istorie pentru copii, ateliere de lectură publică, ateliere de patrimoniu, realizarea unui blog http://marelerazbelmareaunire.blogspot.ro/, publicarea unui album care va fi distribuit gratuit publicului participant la evenimentele noastre.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural co-finanțat de Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Asociația Stindard și doamna Mihaela Stoica.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipiului București, Asociația Bucureștiul Meu Drag

marți, 14 martie 2017

Redirecționarea a 2% din impozitul pe venit

Daca doriti sa ne sprijiniti activitatea, puteti sa ne redirectionati 2% din impozitul pe venit, retinut deja in 2016, prin completarea formularul 230, punctul II.2.

Vom duce noi la administratia financiara cele 2 exemplare, pana la termenul stabilit prin lege, 25 mai.



Pentru detalii completare formular, va rugam sa ne scrieti la
asociatiaistoriaartei@gmail.com

Va multumim,

Asociatia Istoria Artei
CIF 28669715
RO27INGB0000999902777826 ING Bank Iancului