joi, 1 decembrie 2022

Pre-comandă album Cristofi Cerchez

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Cristofi P. Cerchez (1872-1955), anunțăm cu bucurie cel de-al nouălea album monografic din colecția ”Arhitecți de neuitat”.

 

Comenzile sau rezervările de exemplare se fac pe edituraistoriaartei@gmail.com

Adresăm mulțumiri doamnei dr. Simona Condurățeanu, nepoata arhitectului Cristofi Cerchez, pentru sprijinul acordat în prezentarea documentelor din arhiva de familie.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România, Uniunea Armenilor din România, Aiciastat

Acest album este publicat cu sprijinul BNP Paribas Cardif prin suportul acordat Asociației “Istoria Artei”, ca parte a angajamentului de a susține cultura românească.

Autor text și cercetător: Oana Marinache
Fotografii de arhivă și teren: Anca Dină, Alina havreliuc, Patricia Lupuțiu, Oana Marinache, Ana Rubeli
Prelucrare fotografică: Cristian Oprea
Graphic design: Forweb Consortiu SRL
Tipărit la Delta Print Line SRL

Date tehnice:

format landscape 23,5 cm cu 16,5 cm

pagini: 304 color

ISBN 978-606-8839-36-3

Albumul tipărit va fi disponibil în ianuarie 2023.

miercuri, 16 noiembrie 2022

Prezentare la Bolintin Vale, 26 noiembrie

Program organizatori:
 9.00 – plecare din Bucureşti
10.15-10.55 – vizitarea monumentului istoric conacul Djuvara din Floreşti (com. Floreşti-Stoeneşti)
10.55-11.10 – deplasare către Stoeneşti
11.10-11.40 – vizitarea monumentului istoric conacul Drugănescu
11.40-12.00 – deplasare către Bolintin Vale
12.00-12.15 – vizitarea Bibliotecii Orăşeneşti (arhitect Alexandru Clavel)
12.15-12.30 – vizitarea Monumentului „D. Bolintineanu”
12.30-12.50 – vizitarea monumentului istoric „Şcoala Veche”
12.50-13.10 – pauză pentru ceai/cafea, gustări
13.10-15.00 – prezentarea volumului Berthet 
după 15:30 revenire la București

Avem plăcerea să vă invităm pe
26 noiembrie 2022

Centrul Cultural „Şcoala Veche” Bolintin Vale
Ora de începere: 13.00


Prezentarea volumului John Elisée Berthet: eleganţa La Belle Époque, semnat de Oana Marinache şi apărut în colecţia „Arhitecţi de neuitat” la Editura Istoria Artei, Bucureşti, 2021

Pe 31 iulie 2021 s-au împlinit 170 de ani de la naşterea arhitectului elveţian John Elisée Berthet, autorul a nenumărate proiecte de reşedinţe bucureştene elegante. După studii în țara natală, pleacă la Paris, pentru a urma cursurile Școlii de Arte Frumoase, secția de arhitectură. Perioada până în 1882 ne este total necunoscută, fiind probabil implicat în lucrări franceze. Prezenţa sa la Bucureşti este certă în anul 1882, când se înscria în Societatea elveţiană.
Printre proprietarii unor case proiectate de Berthet amintim reprezentanţii protipendadei de altădată: Grădișteanu, Cesianu, Roland, Socec, Costescu, Berindei, Ghica, Horbatsky, Mavrodolu, Algiu, Macca, Gănescu, Hagienoff, Braikoff. Cu ajutorul istoricului Vasile Grigore, am completat istoria Școlii vechi din Bolintin Vale, monument de istorie ce a renăscut recent.

Eveniment organizat în cadrul Festivalului Toamna Culturală Bolintineană, ediţia a X-a şi dedicat patrimoniului cultural local şi naţional.

Participă Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu (ACTIB), Asociaţia „Istoria artei”, Centrul de Studii Muzeale din Universitatea Bucureşti, revista „Sud”.

 

 

Design: Maria Poștea

 







vineri, 11 noiembrie 2022

„Magistralele socialismului” & „Şantierele artei” – azi


„Santierele artei”, proiect de cercetare si prezentare a proiectelor de factura arhitecturala si
artistica monumentala din Romania


noiembrie 2022
Proiectul „Magistralele socialismului”; „Santierele artei” - azi, implementat de Asociatia Maia, propune cercetarea, documentarea, arhivarea si prezentarea sub forma unei platforme online a proiectelor de factura arhitecturala si artistica monumentala realizate sau proiectate si nerealizate ori disparute, fie ele in genurile pictura, sculptura, arte decorative, parte a patrimoniului construit si a istoriei artelor din Romania, in arcul de timp 1954-1989.


In cadrul proiectului au fost generate interviuri video documentare cu arhitectii si cercetatorii Dorin Stefan (autor „My modernism (autodenunt)”, Paideia, 2015), Alexandru Panaitescu (autor „De la Casa Scanteii la Casa Poporului. Patru decenii de arhitectura in Bucuresti 1945-1989”, Simetria, 2012), Augustin Ioan (autor „Arhitectura (supra)realismului socialist”, Paideia, 2012), Miruna Stroe (autoare „Locuirea intre proiect si decizie politica. Romania, 1954-1966”, Simetria, 2015) si Alexandru Sabau (autor „Arhitectura de hartie. Forme alternative de creatie arhitecturala in Romania anilor 1980”, Ozalid, 2022).


Proiectul are o componenta educationala pronuntata, avand ca audiente tinta adulti care au copilarit cand lucrarile au fost create, cu o viziune subiectiva asupra productiei arhitecturale si de arta monumentala realizata in comunism. De asemenea, se adreseaza cu precadere categoriei de public tanar care nu a trait in comunism si care nu relationeaza cu spatiul construit recent, in perioada comunista dintr-un punct de vedere al constientizarii sale ca avand potential de „patrimoniu al viitorului”, care trebuie adresat corespunzator prin conservare si prezervare / restaurare.


Cercetarea proiectului urmareste contextul artistic in legatura cu cateva tipuri de teme de arta monumentala si abordarile acestora prin programe de politici publice. Atentia arhitectilor si artistilor a fost atrasa prin concursuri de teme de interes ale agendei publice care sa celebreze, aniverseze, omagieze, momente istorice importante cat si personalitati ale tarii. In acelasi timp, tocmai datorita ideologizarii acestor teme, relevanta acestor monumente ramane adesea limitata si controversata istoric. In intervalul de timp cercetat asistam inclusiv la disparitia sau relocarea unor monumente de arta publica. De asemenea, studiul comparativ se refera si la analiza concursurilor si atribuirilor lucrarilor de arhitectura si arta monumentala catre arhitectii si artistii valorosi si premiati ai perioadelor istorice respective.


Configurarea lucrarilor de arta monumentale ca spatiu public, ambiental are o importanta majora asupra coordonatelor urbane, atat de locuire cat si de petrecere a timpului liber in orasele Romaniei. Patrimoniul material construit din istoria recenta trebuie valorizat ca arhive vii, mai cu seama in contextul actual al importantelor schimbari de paradigma de pe scena artistica si a pierderii memoriei institutionale istorice.

Acest patrimoniu material, parte a spatiului public, este redescoperit, analizat si prezentat documentar in cadrul proiectului „Magistralele socialismului”; „Santierele artei” - azi, in functie de contextul istoric, artistic dar si de contributia sa atat la dezvoltarea demersului artistic individual cat si la intelegerea unor posibile variante de crestere si dezvoltare sociala si culturala.

Interviuri video documentare aici
https://www.youtube.com/playlist?list=PLwqlrtThmkWTHGX7f87rR2aGmoH2HA2FD
Cercetarea aici
https://www.postmodernism.ro/magistralele-socialismului-santierele-artei-azi


Proiect derulat de Asociatia Maia in parteneriat cu PostModernism Museum


Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului Bucuresti, Revista Zeppelin, Asociatia Istoria Artei
Proiect cultural cofinantat de Administratia Fondului Cultural National

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN
nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi
folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

vineri, 4 noiembrie 2022

𝗧𝘂𝗿𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗚𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝘀

 Pe 12 și 13 noiembrie participă la 𝗧𝘂𝗿𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗚𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗲𝗰𝗿𝗲𝘁 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝘀.
 

Te invităm să descoperi memoria orașului, patrimoniul arhitectural și peisajul său cultural, oferindu-ți o ocazie rară de a vizita case de patrimoniu care nu se află în mod normal în circuitul cultural al Bucureștiului: Casa Știrbey-Rosetti, Casa Niculescu-Dorobanți și Vila Mathilda.

Tururile sunt gratuite și au un număr limitat de locuri. Acestea se oferă în baza ordinii înscrierilor folosind acest formular: https://forms.gle/d3ViqRvFAyYufHoEA

 
Înscrierea este valabilă doar în baza confirmării din partea echipei UrbanEye.

Detalii despre eveniment aici: https://bit.ly/3fmOXlj

Partener: Romania Sotheby's International Realty, Universitatea Spiru Haret


 






marți, 25 octombrie 2022

Excursie la Plevna, 29 octombrie

 

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înființare, Asociația STINDARD are plăcerea să vă invite într-o excursie în Bulgaria, pentru a marca cei 145 ani de la căderea Plevnei.
 
Excursia va avea loc sâmbătă, 29 octombrie, pe următorul traseu: București - Giurgiu- Ruse - Poradim (casa domnitorului Carol I) - Grivița (capela/monument comemorativ) - Plevna (Panorama, capela comemorativă) și retur.
 
La capela Sf. Gheorghe din Grivița a fost organizată și o slujbă de pomenire a eroilor români căzuți acum 145 de ani.









miercuri, 12 octombrie 2022

Catalogul tipărit Arhiva de arhitectură Corpul Arhitecților din România

Proiectul de cercetare ”Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” inițiat de Asociația Istoria Artei în 2021 și-a propus să prezinte istoria Corpului/Colegiului Arhitecților din România și a personalităților care au fost înscrise în el. Acesta a fost un organism profesional din perioada interbelică, de la a cărui înființare se împlinesc 90 de ani în 2022. El acorda în baza documentației depuse calitatea de arhitecți diplomați, arhitecți recunoscuți sau doar cea de profesioniști cu drepturi limitate (conductori desenatori, maeștri constructori, constructori).

 

Cercetarea este disponibilă în mediul online, într-o galerie a arhitecților interbelici,  completată pe http://arhivadearhitectura.ro/galerie-arhitecti/ cu 115 de fișe, de la Savu Abramovici (A) la Ludovic Zumino (Z).

Tot online pe https://arhivadearhitectura.blogspot.com/ veți putea parcurge dosarele fotografiate pentru fiecare arhitect, documentația fiind destul de variată, de la cererile de înscriere, acte de stare civilă, diplome de studii, formalități de echivalare a studiilor, certificate de naționalitate, certificate fiscale, dovezi ale activității profesionale, date despre familie în cazul dobîndirii cetățeniei, scrisori de recomandare, fotografii, liste cu construcțiile proiectate, jurăminte, livrete militare, adrese de domiciliu și de sediu profesional.

Catalogul în format digital (pdf) este de asemenea accesibil gratuit tuturor celor interesați. Exemplarele tipărite vor fi distribuite gratuit finanțatorului, partenerilor instituționali, bibliotecilor, facultăților de profil.

Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Național Peleș, Casa de cultură Friedrich Schiller, Universitatea Tehnică de Construcții - Facultatea de Inginerie în Limbi Străine

Proiectul ”Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecților” a fost inițiat de Asociația Istoria Artei și este susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

 

Echipa:

Ediție coordonată de Oana Marinache

Fotografii de arhivă: Alina Havreliuc, Oana Marinache

Prelucrarea fotografică portrete: Cristian Oprea

DTP: Web Expert Consortiu SRL

Tipărit la Delta Print Line SRL

Date tehnice:

ISBN: 9786068839356

Număr Pagini: 112

Copertă: color, plastifiată

Interior: alb-negru

Dimensiuni: H: 15 / l: 21