sâmbătă, 23 noiembrie 2019

Sponsorizare 2019

În luna decembrie există posibilitatea redirecționării de către firme a unor sume datorate statului către o asociatie sau fundatie, prin contract de sponsorizare al unui proiect editorial sau cultural non-profit.

• valoarea calculata prin aplicarea a 0,75 % la cifra de afaceri – limita a fost majorata de la 0,5% la 0,75% prin Legea nr. 156/2019 incepand cu 29.07.2019.

• valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat

Asociația Istoria Artei este inscrisa in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Proiectele noastre viitoare presupun finalizarea a doua monografii tiparite, de 96 pagini, format A5, color, 100-200 exemplare, valoare aproximativa 2500 Euro/proiect. 

Monografiile din colectia "Arhitecti de neuitat" vor fi dedicate arhitectului olandez Jacob Josef Schieffelleers si arhitectului elvetian John Elisee Berthet si pot fi lansate in primavara anului 2020, după asigurarea intregii sume. Sponsorizarile pot fi defalcate in sume mai mici, de 1000-3000 lei, dar proiectul va fi finalizat numai dupa strangerea intregii sume necesare machetei grafice si tiparului.

Contractul de sponsorizare 2019 se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor. Vom acorda spatiu publicitar in editia tiparita, in comunicatele de presa, interviuri si in orice ocazie in care vom comunica oficial cu ocazia promovarii proiectului.


Datele noastre de identificare sunt:

Asociația Istoria Artei
CIF 28669715
RO27INGB0000999902777826 ING Bank Iancului
str. Acvila nr. 39A, sector 5
reprezentant legal Oana Marinache

Vizita vila Mathilda, 23 noiembrie


În 2016, cu prilejul Centenarului morții pictorului Stefan Luchian (1868-1916), am avut ocazia să documentez proprietățile familiei sale și să aflu pentru prima dată despre lucrările de pictură interioară realizate de el în București. Pentru mai multe detalii, puteți citi aici



În data de 23.11.2019, de la ora 12:00, Asociația Istoria Artei, cu sprijinul Universității Spiru Haret, a organizat un tur ghidat la vila Mathildei Luchian Rădoi(u), clădită în 1896-1897, după planurile arh. N. C. Michăescu (1863-1934) și decorată de arh. A. Clavel (1875-1916) împreună cu pictorul Ștefan Luchian. Monument istoric reprezentativ pentru stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX-lea, păstrează elemente decorative originare sau restaurate în 1983. Proprietatea a fost închiriată până la Primul Război Mondial, pentru ca din 1920 să intre în posesia generalului Arthur Văitoianu (1864-1956).




Începând din anul 2006, Vila Matilda este în proprietatea Fundației România de Mâine – Universitatea Spiru Haret, care a pus-o la dispoziția studenților facultăților de profil, a Institutului Central de Cercetare Științifică și a postului de televiziune TVH pentru organizarea de evenimente culturale, artistice, spectacole, precum și pentru realizarea de emisiuni de folclor și muzică clasică.

În vederea creșterii numărului de participanți la aceste activități, Fundația România de Mâine a depus, în luna noiembrie 2019, o cerere de finanțare în cadrul Apelului de proiecte pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, finanțat prin Granturile SEE 2014-202, pentru restaurarea monumentului Vila Matilda, în care ar putea fi organizate activități ale Centrului Artistic și Cultural Pictor Ștefan Luchian, entitate care face va face parte din structura Fundației. 

Adresăm mulțumirile noastre domnului conf. univ. dr. Aurelian A. Bondrea, președintele Fundației România de Mâine, pentru permisiunea acordată pentru realizarea vizitei la Vila Matilda.


Fotografii: Alina Havreliuc, istoric

marți, 12 noiembrie 2019

Vizita Casa Monteoru, 12 noiembrie, ora 18:30



Prin bunavointa doamnei Ioana Angelescu, proprietara Casei Monteoru de pe Calea Victoriei, am avut ocazia sa organizam aseara o vizita impreuna cu un grup de 25 de sustinatori si donatori ai Asociatiei si Editurii Istoria Artei.









Casa Monteoru reintra de luni intr-un proces de restaurare si speram sa aflam numai vesti bune despre renasterea acestui monument istoric de clasa A, la care si-au adus contributia arh. Ion Mincu si ing. Nicolae Cuțarida in 1887-1889, 1903

Puteti urmari activitatea si parcurge informatii si pe pagina Fundației Grigore Monteoru

Foto: Alina Havreliuc, 12.11.2019


vineri, 8 noiembrie 2019

Prezentarea albumului "Detaliul Neoromânesc", 20.11


Vă invităm la evenimentul de prezentare al albumului "Detaliul Neoromânesc" (Editura Intaglio) din data de 20 noiembrie, de la ora 19:00, la Muzeul Micul Paris, str. Lipscani nr. 41. Atunci veți putea face cunoștință cu autorii și ilustratorii titlului și veți putea comanda în avans albumul și celelalte produse din seria "Detaliul Neoromânesc".

Sursa: Editura Intaglio

Pentru acest album am selectat numai detalii ornamentale din decorația exterioară a arhitecturii bucureștene pentru a aduce în atenția publicului larg, dar și a specialiștilor, frumusețea și valoarea aproape pierdută a unui oraș. Considerăm că această carte este necesară deoarece nu mai există un astfel de catalog de ornamentică Neoromânească bucureșteană și va putea deveni un volum de referință și pentru studenții la Arte Plastice și Decorative, pentru studenții la Arhitectură dar și pentru locuitorii sau vizitatorii orașului.

Sursa: Editura Intaglio

Unele dintre aceste clădiri se află într-o stare de degradare extremă și este posibil ca ele să nu mai reziste multă vreme. Multe dintre clădirile vechi care nu au statut de monument istoric dar prezintă detalii arhitecturale deosebite sunt ori lăsate în paragină, ori renovate fără a se ține seama de valoarea lor istorică, ori vandalizate prin graffiti.

Albumul va avea ilustrații pictate în acuarelă cu ornamentele unor clădiri Neoromânești regăsite prin București și câteva fațade întregi pictate. Textul va fi scris de doi istorici de artă, Bogdan Panțu și Oana Marinache. Albumul "Detaliul Neoromânesc" va fi alcătuit din 96 de pagini ilustrate, color. Va fi tipărit în două ediții: una de colecție, cu copertă cartonată și cutie, iar a doua necartonată.

Sursa: Editura Intaglio

Rezultatul așteptat al acestui proiect este de a semnala și prezenta un stil unic în lume care va completa albumele și volumele de referință disponibile publicului larg din România și turiștilor, precum și specialiștilor interesați. De asemenea, ne așteptăm ca aducerea în atenția publicului a acestui stil decorativ să aibă ca rezultat o creștere a eforturilor de conservare și renovare a patrimoniului arhitectural existent.


Detalii album:

- tiraj mic

- format 22 x 27.5 cm

- 96 pagini color

- interior - hârtie mată

- broșată (ediția necartonată) / cusută cu ață (ediția de colecție)

- forsatz - print color

- copertă - necartonată, plastifiată mat / cartonată, plastifiată mat (ediția de colecție)

- folio metalizat pe coperta cartonată

- cutie cu timbru sec (pentru coperta cartonată - ediția de colecție)


Asociația Istoria Artei este parteneră a proiectului inițiat de Editura Intaglio

Mai multe detalii despre strângerea de fonduri: https://www.edituraintaglio.com/crowdfunding

Le puteți comanda și online de pe campania noastră de crowdfunding https://www.startarium.ro/crowdfunding/detaliulneoromanesc

Link-ul către evenimentul din 20 noiembrie:

https://www.facebook.com/events/406178940319122/

Mai multe despre Muzeul Micul Paris:

https://www.facebook.com/muzeulmiculparis/

vineri, 1 noiembrie 2019

Parcelări publice și private (1890-1940)

Inițiată de Asociația Istoria Artei în primăvara acestui an, cercetarea de arhivă și de teren și-a propus să ne ofere o imagine mai detaliată asupra modului în care se dezvoltă nordul orașului în perioada 1890-1940, prin intermediul unor parcelatori privați (boieri, bancheri, industriași, arhitecți și antreprenori), al unor societăți de asigurare, de construcții, bănci și al autorităților comunale.

În primele luni am organizat o serie de ateliere de istorie urbană, tururi ghidate, prezentări și excursii în București, Sinaia, Constanța, Mamaia și Eforie Nord și am realizat materialele informative tipărite (tiraj 1575 exemplare, designer grafic Cristian Gache și arh. Ioana Simion). Cea mai mare categorie de beneficiari direcți a fost formată din elevi și liceeni bucureșteni, istoricul Alina Havreliuc interacționând cu aproximativ 720 de participanți la atelierele și traseele urbane.


Tururile ghidate, susținute de arhitect Raluca Zaharia, istoric dr. Andrei Răzvan Voinea și istoric de artă dr. Oana Marinache, au fost organizate în ultimul sfârșit de săptămână al lunilor mai-septembrie, conducându-i pe cei peste 200 de participanți în parcelările "Soc. Comunale de Locuințe Eftine", "Mornand & asociații", "Eforiei Spitalelor Civile", "Moțoi", "Carol Benisch", "Louis Pierre Blanc", "George Duca", "Constantin Spandonide", familiilor Paraschivescu, Dinulescu, Buescu, "Bonaparte/Regele Ferdinand I", "Soc. Clădirea românească ", "Moara București", comunale ale Împroprietăriților de război, "Uzinelor si Domeniilor Reșița", "Soc. Edilitatea" ,"Casa de credit a Ministerului de Finanțe", "Câmpu' Porumbaru" și "Banca Marmorosch Blank".


Cu ajutorul partenerilor și susținătorilor proiectului nostru, am organizat mai multe conferințe și prezentări publice ale rezultatelor cercetărilor întreprinse și publicațiilor informative realizate în cadrul proiectului. Astfel am putut să analizăm unele studii de caz, ale parcelărilor Soc. Comunale de Locuințe Eftine, Moser, Boehacker & Schindl, Boerescu, Benisch, dar și să conturăm tendințele generale ale evoluției arhitecturale și urbanistice din nordul capitalei în perioada 1890-1940. La aceste evenimente organizate în lunile iunie, septembrie și octombrie au participat peste 150 de specialiști, dar și proprietari sau reprezentanți ai presei.


Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Uniunea Arhitecților din România, Muzeul Municipiului București, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, Casa de cultură "Friedrich Schiller", Seneca AntiCafe, Elite Art Gallery, școli și licee bucureștene

Adresăm mulțumiri speciale Artmark Historical Estate pentru promovarea publicațiilor de istoria arhitecturii și găzduirea unei prezentări în luna septembrie.

Proiectul cultural "Parcelari publice și private (1890-1940)" a beneficiat de o finanțare din partea Ordinului Arhitecților din România, din Taxa Timbrul Arhitecturii 2019